Onveilige gemeenten gekapitteld

Staatssecretaris G. de Vries van Binnenlandse Zaken publiceert nog deze maand een `zwarte lijst' van gemeenten die hun rampenplannen niet hebben gemoderniseerd. Hij zei dit woensdag in het RTL Nieuws. Veel gemeenten hebben hun geactualiseerde rampenplannen niet op tijd ingeleverd.

Volgens De Vries hebben gemeenten meer dan genoeg tijd gehad om hun rampenplannen te verbeteren. De Vries vindt dat burgers zich nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen op 6 maart een oordeel moeten kunnen vormen over de vraag of hun eigen gemeentebestuur een deugdelijk rampenplan heeft opgesteld of niet.

Na de rampen in Volendam en Enschede is gebleken bleek dat de rampenplannen van veel gemeenten ondeugdelijk waren. Procedures zijn niet goed omschreven en telefoonnummers zijn vaak verouderd. De Vries heeft gemeenten al afgelopen zomer gesommeerd hun rampenplannen aan te passen. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn er 180 actiepunten vastgesteld met betrekking tot veiligheidsbeleid.