OM NAAR UIT TE KIJKEN

BEELDENDE KUNST

Van Gogh & Gauguin De vriendschap tussen de schilders Paul Gauguin en Vincent van Gogh ontaardde in een soap met een hartverscheurende hoofdrol voor Van Gogh. De ontmoeting van de twee schilders ontaardde in harde botsingen, vooral teweeggebracht door hun tegenstrijdige artistieke visies. De tentoonstelling Van Gogh & Gauguin in het Van Gogh Museum in Amsterdam brengt het verloop van die onmogelijke vriendschap in kaart. De meeste doeken die ze samen schilderden kunnen ter plekke met elkaar kunnen worden vergeleken.

Van Gogh & Gauguin. Van 9 febr tot 2 juni in het Van Gogh Museum, Amsterdam. Dag 9-21u, ma en do tot 18u. Kaartverkoop (voor blokuren) tel. 09000194 of bij het Amsterdam Uit Buro. Catalogus E32,50. Inl. 020-5705252 of www.vangoghgauguin.com.

MUZIEK

Haenchen/Mahler

Hartmut Haenchen, de chef-dirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest, zet zijn opzienbarende Mahlercyclus voort met drie uitvoeringen van de melancholieke liederensymfonie Das Lied von der Erde. Vocale solisten zijn Brigitte Svenden, alt en Robert Dean Smith, tenor. Verder op het programma muziek van jeugdvrienden van Mahler: Voor- en tussenspel uit Der Corregidor van Hugo Wolf en het Scherzo uit de Symfonie in E van Hans Rott.

9 en 11 febr. 20u15 en 10 febr. 14u15 Concertgebouw Amsterdam. Res: 020-6718345.

DANS

Something Raw In de Amsterdamse Nes-theaters (Frascati en De Brakke Grond) vindt vanaf dinsdag Something Raw plaats, een dansfestival rond beginnende choreografen. Op de openingsavond gaat het eerste grote stuk van de Spaans-Vlaamse choreograaf Salva Sanchis in première: Itch & Fear. Op 22 februari is de première van R.E.M. van de Oostenrijker Daniel Renner, een voorstelling met veel breakdance. Op zondag 24 februari geven twee dansers een breakdance workshop. De Illusionary Rockaz brengen een Breakdance Showcase.

`Something Raw' 12 t/m 23 febr in De Brakke Grond en Frascati, Amsterdam. Inl. 020-626 6866 of www.nestheaters.nl.

TONEEL

Paradise Lost

Zes Nederlandse theaters houden deze maand het Oost-Europese theaterfestival Paradise Lost. Op de openingsavond, 8 februari in Amsterdam, speelt het Russische KI, gebaseerd op een zijlijn in Dostojevski's Misdaad en Straf. Uit Litouwen komt Lermontovs Masquerade, over een Petersburgse Othello die zijn vrouw vergiftigt met een ijsje. Hongaar László Hoedi bekijkt in 1.003 Harten of Fragmenten van een Don Juan Catalogus het verhaal van Don Juan door de ogen van de 1.003 vrouwen die hij versleet. Georgische poppenspeler Rézo Gabriadzé speelt in een zandbak de Slag bij Stalingrad na. Verder: Richard III (Litouwen), Beckett Songs (Hongarije), Decameron (Bulgarije) en School for Fools (Rusland).

Van 8 t/m 18 febr in Felix Meritis Amsterdam en de schouwburgen van Arnhem, Groningen, Haarlem, Rotterdam en Utrecht. Inl. 020-6262321 of www.paradiselost.nl

LITERATUUR

Tim Krabbé Vier jaar na De grot (onlangs verfilmd) komt Tim Krabbé met een nieuwe roman. Kathy's dochter wordt aangekondigd als een `roman over de overwinning van de liefde op de tijd' en is Krabbés autobiografische verwerking van `zijn eigen thema: een hereniging in de dood'. Of Krabbé hiermee het succes van zijn verfilmde roman Het gouden ei (1984) weet te evenaren, is vanaf morgen te lezen.

Tim Krabbé: Kathy's dochter (uitg. Bert Bakker). Vanaf 8 febr in de boekhandel.