`Noord-Korea is beter te doorzien dan de VS'

Nu Noord-Korea door de VS is beschuldigd deel uit te maken van de `As van het Kwaad', zit het vredesproces tussen beide Korea's pas echt vast.

De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Korea oefent dezer dagen voor het kampioenschap diplomatiek spagaat. De Verenigde Staten geven ,,sterke steun'' aan het ontspanningsbeleid van Zuid-Korea tegenover buurland Noord-Korea, drukte ambassadeur Hubbard gisteren een aantal Zuid-Koreaanse politici op het hard. Tegelijkertijd doet zijn regering in Washington er alles aan om het klimaat voor onderhandelingen met Noord-Korea te verzieken. Noord-Korea is woedend over de uitspraak van de Amerikaanse president George Bush vorige week, dat het land deel uitmaakt van een `As van het Kwaad'.

Geïrriteerd over de eigendunk van Bush gaf het Zuid-Koreaanse parlementslid Kim Geun-tae de Amerikanen deze week een koekje van eigen deeg. ,,We kunnen niet vergeten dat de VS zich hebben vergist door dictatoriale regimes [in Zuid-Korea] te steunen, terwijl ons volk vocht voor democratisering'', zei de voormalige democratiseringsactivist en prominent lid van de regeringspartij in het parlement. Tijdens de Koude Oorlog steunden de VS decennia lang harde militaire regimes in het zuiden. Maar nu is de Zuid-Koreaanse bevolking ,,tegen een nieuwe Koude Oorlog met Noord-Korea''.

De verbale oorlog tussen de VS, Noord- en Zuid-Korea komt twee weken voor een bezoek van president Bush aan het zuiden. De Zuid-Koreaanse regering meent dat Bush ondanks zijn harde uitspraken over Noord-Korea wederom bereidheid zal uitspreken om de dialoog met Noord-Korea aan te gaan. ,,Ondanks de spanningen die de uitspraak van Bush heeft gecreëerd, is er geen verandering in de Amerikaanse positie om de dialoog te zoeken met Noord-Korea'', zei een Zuid-Koreaanse diplomaat deze week. Maar de gematigde krant Joongang Ilbo stelde gisteren in een hoofdartikel ,,geen geloof'' te hechten aan deze verzekering.

Al geruime tijd is in Seoul veelvuldig het woord `als' te horen. Het belangrijkste `als' is: `als George W. Bush maar geen president was geworden'. Sinds het aantreden van Bush een jaar geleden ligt de verbetering van de relaties tussen Noord- en Zuid-Korea feitelijk stil. Slechts een half jaar daarvoor, in juni 2000, had de baanbrekende top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de zuidelijke president Kim Dae-jung plaatsgehad, waarmee de oplossing van het vijftig jaar oude conflict tussen de twee buren in een stroomversnelling leek te geraken. De VS stonden aan het einde van het Clinton-tijdperk op het punt een belangrijk akkoord te sluiten met Noord-Korea over stopzetting van ontwikkeling en verkoop van Noord-Koreaanse raketten. Tegen de zin van de Amerikanen heeft Noord-Korea raketten geleverd aan landen als Syrië, Irak, Iran en Pakistan. Momenteel is in Noord-Korea nog altijd een zelf ingesteld moratorium van kracht op verdere testvluchten van raketten.

Het aantreden van Bush bracht een kink in de kabel. Hij wilde het hele Noord-Korea-beleid van voorganger Clinton herzien en zette de gesprekken stop. Door de aanwezigheid van tienduizenden Amerikaanse soldaten op het Zuid-Koreaanse grondgebied betekende dit automatisch een stopzetting van de verbeteringen tussen Noord- en Zuid-Korea. ,,Soms begrijpen we beter wat er in Pyongyang [de hoofdstad van Noord-Korea] gebeurt, dan in Washington'', verzuchtte een Zuid-Koreaanse diplomaat onlangs mismoedig over de gebrekkige Amerikaanse steun.

Een half jaar na het aantreden van president Bush wisten de Zuid-Koreanen in ieder geval nominale steun van de Amerikanen te krijgen voor hun ontspanningsbeleid. Maar in de praktijk is er geen herstart gekomen van de onderhandelingen met Noord-Korea uit het Clinton-tijdperk.

Ook nu houden Zuid-Koreaanse diplomaten en de Amerikaanse ambassadeur Hubbard vol dat er geen verschil is tussen hun standpunten. Tegelijkertijd komt de CIA echter met een rapport waarin wordt gezegd dat Pyongyang nog steeds probeert kernwapens te ontwikkelen. In het verleden hebben de VS zulke verdenkingen moeten inslikken nadat Noord-Korea Amerikaanse inspecties in het land zelf had toegestaan. De Noord-Koreaanse krant Rodong Sinmun schreef deze week over de laatste beschuldigingen dat de VS er op uit zijn om Noord-Korea ,,te isoleren'' en een ,,tweede Koreaanse Oorlog te beginnen zodra zich een kans voordoet''.

President Kim Dae-jung heeft nog precies een jaar te gaan als president. Wil hij nog enig resultaat zien van zijn openingen naar Noord-Korea dan zal hij harde noten moeten kraken tijdens het bezoek van president Bush later deze maand.

    • Hans van der Lugt