NAVO bereidt verlenging missie Macedonië voor

De negentien NAVO-ambassadeurs hebben gisteren de militaire experts van de alliantie gevraagd te beginnen met de voorbereiding van een verlenging van de NAVO-missie in Macedonië, met mogelijk nog eens enkele maanden. Het mandaat van de rond duizend man sterke NAVO-eenheid in Macedonië, die toeziet op de veiligheid van internationale waarnemers, loopt op 26 maart af. De NAVO steunt met haar missie het vorig jaar gesloten vredesakkoord tussen de regering en de Albanese partijen. Volgens NAVO-diplomaten zal het mandaat van de missie, Amber Fox genaamd, mogelijk worden bijgesteld. Duitsland zal naar verwachting zijn rol als leider van de troepenmacht overdragen aan een ander land. Maar volgens een regeringswoordvoerder in Skopje zal Macedonië vragen om een ,,ongewijzigd mandaat en dezelfde mankracht''.