Mijl blijft frustratie Wennemars

In Salt Lake City worden de schaatsen geslepen voor de Winterspelen. Erben Wennemars oefent op het ijs voorzichtig druk uit op Jochem Uytdehaage, Gretha Smit schudt in haar nieuwe pak de resten van een bronchitis van zich af.

Na afloop van de trainingen poseerde Sabine Völker gistermiddag in de Utah Olympic Oval nog even voor de stenen plaat waarop de wereldrecords van de schaatsers te lezen zijn. De Duitse sprintster verbeterde hier in december het wereldrecord op de 1.000 meter. Voor het familiealbum laat ze haar vriend een foto maken met de wereldrecordtijden op de achtergrond, omdat ze ervan overtuigd is dat het record nog maar kort zal standhouden. Zondag 17 februari, bij het begin van de tweede week van de Olympische Winterspelen, gaat haar record van 1.14,06 eraan, zoveel is zeker.

De verwachting is dat alle wereldrecords tijdens de Olympische Spelen zullen sneuvelen. Het ligt voor de hand dat Jochem Uytdehaage zaterdag de recorddans zal openen. Dan staat in Salt Lake City de eerste van tien schaatsafstanden op het programma, de 5.000 meter. Uytdehaage geldt als de grootste kanshebber op een gouden medaille. Ook het Amerikaanse tijdschrift Sports Illustrated heeft de schaatser uit de ploeg van coach Gerard Kemkers bovenaan in de rubriek `Wie gaat er winnen'. Het weekblad verwacht dat hij de enige Nederlander is die olympisch goud gaat winnen.

In wandeltempo reden Uytdehaage en Erben Wennemars gisteren een rondje in elkaars gezelschap. Wennemars, sprinter uit de ploeg van Peter Mueller, maakte zijn collega in een tête-a-tête duidelijk dat hij ervan baalt dat hij als snelste Nederlander de 1.500 meter niet kan rijden op de Spelen. Vriendelijk vroeg Wennemars of Uytdehaage zich wel twee keer wil bedenken als hij zich voor de 1.500 meter niet lekker voelt. In dat geval zou Wennemars de startplek graag overnemen van de olympische debutant, die de 1.500, de 5.000 meter en de 10.000 meter rijdt.

Nadat Ids Postma, Jan Bos en Rintje Ritsma zich rechtstreeks hadden geplaatst, verdiende Uytdehaage vorige maand tijdens een skate-off met Wennemars en Martin Hersman in Heerenveen het vierde en resterende ticket voor de olympische 1.500 meter. In Thialf liet Wennemars zich de kans ontglippen zich voor zijn favoriete afstand te plaatsen. Ironisch was het dat hij daarna, twee weken geleden bij testwedstrijden in Salt Lake City, een officieus wereldrecord reed op de 1.500 meter. Als eerste schaatser dook hij onder de 1.45. ,,Nog nooit ben ik zo ongelukkig geweest met een wereldrecord'', zei hij over die prestatie. Door een wereldrecord te rijden op de afstand waarop hij dinsdag 19 februari ontbreekt, wreef hij zout in zijn eigen wond.

De meest fanatieke fans van Wennemars, een handvol jonge mannen uit de geboortestreek van de schaatser, zijn met een camper onderweg naar Salt Lake City. Achterop de auto een sticker Wij remmen niet voor Jochem. Het is illustratief voor de frustratie bij Wennemars en zijn aanhangers over het missen van de 1.500 meter. ,,Als ik Jochem was, zou ik me concentreren op de 5.000 en de 10.000 meter'', zei Wennemars. De tien kilometer wordt de voorlaatste olympische schaatsdag verreden, vrijdag 22 februari.

Aan de vooravond van de Spelen verkeert Uytdehaage in een blakende gezondheid. Hooguit lijdt hij aan goudkoorts, maar er is geen haar op zijn hoofd die eraan denkt zijn eerlijk verdiende startplaats op de 1.500 meter af te staan.

Van één schaatser in de Nederlandse ploeg laat de gezondheid nog een beetje te wensen over. In de Olympic Oval, waar het de afgelopen dagen allesbehalve koud was, reed Gretha Smit rond met een wollen col om haar nek. Snotterend herstelt ze van een bronchitis, die haar vorige week tijdens het trainingskamp in Calgary twee dagen in bed hield. Pas twee dagen traint ze weer volop, sinds gisteren in haar nieuwe Swift Skin-pak. Het kostte de makers wat moeite een goed passende muts voor Smit te produceren. ,,Ik heb ook een grote kop'', bekende ze lachend. Zondag rijdt ze haar eerste van twee olympische afstanden, de 3.000 meter. In het slotweekeinde van de Winterspelen volgt de 5.000 meter. Sports Illustrated kondigt Smit aan als ,,een enorme verrassing'' en bedeelt haar in de prognoses tweemaal brons toe. Zelf wordt ze daar niet warm of koud van. Haar nuchtere reactie: eerst zien, dan geloven.

    • Ward op den Brouw