Leningen overheid vaker over de grens

Het buitenland heeft steeds meer interesse in Nederlandse staatsobligaties. Ruim 80 procent van het nieuw uit te geven schuldpapier van dit jaar gaat naar het buitenland, in het bijzonder naar Azië.

Dat heeft het Agentschap van Financiën vanmorgen bekend gemaakt. De overheid zal in 2002 naar verwachting tussen de 19 en 26 miljard euro lenen. Het bedrag zal worden verdeeld over twee leningen die in verschillende tranches op de markt worden gebracht. Aanstaande dinsdag plaatst de staat 2 tot 2,5 miljard van de nieuwe tienjarige lening met een couponrente van vijf procent.

Vorig jaar leende de staat 24,3 miljard euro. De overheid heeft daarmee 6 miljard euro meer geleend dan aanvankelijk was geraamd bij het opstellen van de ontwerpbegroting. Het ministerie van Financiën eindigde het jaar 2001 met een lager overschot dan was verwacht. De financieringsbehoefte was onder meer toegenomen door de aankoop van KPN-aandelen ter waarde van 1,7 miljard euro, en het uitkopen van het belang van DSM in de gasbaten. In november kocht de overheid de gascertificaten van het chemieconcern. Met deze certificaten had DSM recht op winst van het staatsconcern Energie Beheer Nederland (EBN). EBN vormt met ExxonMobile, de overheid en Shell, het zogenoemde gasgebouw. Zij houden zich bezig met de productie van gas.

In 2000 ging bijna 60 procent van het Nederlands staatspapier naar buitenlandse partijen. De handel in staatsobligaties is lucratief voor betrokken banken. De staat heeft 13 zogeheten primary dealers aangewezen die de obligaties aan de man gaan brengen. Met deze bemiddeling verdienen de banken miljoenen euro's. Dit jaar is ook Morgan Stanley toegetreden tot het selecte clubje van obligatieverkopers.

Sinds 1999 is er een elektronische marktplaats, MTS Amsterdam, waar het schuldpapier wordt verhandeld.