Kroaten smullen van afgeluisterde Miloševic

De Amerikaanse president Bill Clinton belt met zijn Joegoslavische collega Slobodan Miloševic en zegt: ,,Het is goed je stem te horen.'' Miloševic is opgetogen en belt na afloop zijn rechterhand Milan Milutinovic. ,,Hij sprak zo vriendelijk!'', aldus Miloševic, inmiddels gevangene van het Joegoslavië-tribunaal.

De conversatie tusssen Clinton en Miloševic was een van de meer dan honderd telefoongesprekken die tussen 1995 en 1998 werden afgeluisterd door de Kroatische geheime dienst. De gesprekken werden gevoerd vanuit een buitenhuis van Miloševic. Deze week publiceerde het Kroatische weekblad Globus een deel van de transcripties en nu wordt alom gesmuld van onthullingen over Miloševic' relaties met staatslieden en de uithalen naar zijn eigen familie. Een deel van de gesprekken is geheim gehouden, wellicht omdat ze als bewijsmateriaal tegen Miloševic kunnen dienen.

Clinton belde vanuit het regeringsvliegtuig Air Force One, voorafgaand aan een bezoek aan Amerikaanse troepen in Bosnië, in januari 1996. ,,We ondersteunen normale relaties. Ik weet dat dat zonder jou niet kan'', zegt Clinton tegen Miloševic. Deze is opgetogen over de vriendelijkheid van de Amerikaanse president. Over minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright zijn Miloševic en Milutinovic veel minder hartelijk. Zij wordt `een echte feeks' en `een oud wijf' genoemd.

Een dag na het gesprek met Clinton publiceert Miloševic' spreekbuis, het dagblad Politika, een bijtend commentaar over de Amerikaanse president. Miloševic overlaadt prompt de hoofdredacteur met vloeken en gescheld. ,,Jezus Christus! Je kan ze (de journalisten, red.) niet hun gang laten gaan. Waar zitten je godverdomde hersens? Ik bouw iets op en jij schopt en spuugt alles onder!'' De volgende dag verschijnt prompt een pro-Clinton commentaar in de krant.

In een ander gesprek beveelt Miloševic zijn dochter Marija, die een televisiestation drijft, hem niet steeds op de buis te tonen. ,,Haal me van het nieuws af'', beveelt hij haar. ,,God en de mensen zijn er ziek van om me de hele tijd op het scherm te zien. En ik ben er zelf ook ziek van.''

Zijn familie moet het vaker ontgelden, zeker zijn ijdele zoon Marko. Die wil zijn grote oren operationeel laten rechtzetten en gekleurde contactlenzen kopen die bij zijn blouses passen. In een poging om de ooroperatie te voorkomen, zegt Miloševic: ,,Je bent erg dun. Iedere jongen van jouw leeftijd is erg dun. Het zal later wel allemaal op zijn plaats vallen.'' Er zijn meer appeltjes te schillen met de verwende Marko. Die houdt zijn zwembad constant op een temperatuur van 38 graden. ,,Dat is niet gezond'', zegt Miloševic – om vervolgens de telefoon met een zucht over te geven aan `mammie'.