Koninklijke en Philips flink lager

Het was een drukke ochtend op de Amsterdamse beurs. Met twee zwaargewichten die vanochtend tegenvallende jaarresultaten bekend maakten, Philips en Koninklijke Olie, waren de handelsomzetten hoog en de verliezen flink. Beursgraadmeter AEX steeg desondanks licht met 0,1 procent tot 482 punten.

Direct vanaf de opening van de beurs gleed Philips weg. Het concern, dat voorbeurs zijn resultaten bekend maakte, leed vorig jaar meer verlies dan verwacht werd door analisten. Werd in 2000 nog 9,6 miljard euro winst gemaakt, vorig jaar leed het elektronicaconcern 2,6 miljard euro verlies. Philips ziet op korte termijn geen herstel. Na een aanvankelijke koersdaling van 2,6 procent, stond Philips tegen het middaguur op plus 1,4 procent.

Ook Koninklijke Olie dook vanaf de aanvang van de handel de rode cijfers in. Dat koersverlies liep extra op tot iets meer dan 2 procent na de bekendmaking van de cijfers. Door de lage olieprijs boekte het concern vorig jaar minder winst dan werd verwacht. Ook het aandeel Shell, aan de beurs van Londen genoteerd, verloor direct flink. Shell moest 2,2 procent inleveren.

Koninklijke Olie en Shell presteerden op de beurs het afgelopen jaar gemiddeld 9 procent slechter dan branchegenoten Exxon Mobil en de Britse oliemaatschappij BP.

Opvallend was tevens de levendige handel in het fonds van bouw- en baggerconcern HBG. Naast Philips en Koninklijke Olie werden maar drie AEX-fondsen meer verhandeld dan HBG, dat zelf alleen maar aan de lokale markt genoteerd staat.

Het flinke omzetvolume van HBG werd ingegeven door de strijd om het concern die opnieuw is opgelaaid nadat de Spaanse bouwer Grupo Dragados dinsdag een bod uitbracht op het concern. Beleggers verwachten dat andere bouwconcerns ook een bod gaan uitbrengen. Met name de Nederlandse bouwer Heijmans en de Zweedse bouwgigant Skanska worden genoemd.

Op de grote Europese beurzen was de stemming vergelijkbaar met die van Amsterdam. Oliemaatschappijen (zoals BP in Londen) stonden onder druk, en technologiefondsen hadden het moeilijk. De behoedzame vooruitzichten van de Amerikaanse netwerkbouwer Cisco, die overigens beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend maakte, drukten samen met Philips de technologie-aandelen omlaag.