Goedkope olie drukt winst Shell omlaag

Olie- en gasconcern Koninklijke/Shell Groep heeft de winst in het vierde kwartaal met bijna de helft zien dalen naar 1,9 miljard dollar (2,2 miljard euro). Dat komt vooral door de lagere olieprijs.

Dit heeft het energieconcern vanochtend bekendgemaakt. De jaarwinst komt 9 procent lager uit op 12 miljard dollar. President-directeur J. van der Veer van Koninklijke Olie, de Nederlandse tak van de groep, noemde het resultaat over 2001 ,,het een na beste uit de geschiedenis van Shell''. Het beste jaar van Shell was 2000.

De olieprijs lag in 2001 gemiddeld 14 procent lager dan het jaar ervoor. Daarnaast daalde de winstgevendheid bij de raffinage van ruwe olie tot benzine. Shell wilde zich niet vastleggen op een voorspelling van de olieprijs. Volgens het concern blijven de vooruitzichten voor de olieprijs ongewis.

Van der Veer toonde zich tevreden over het bereiken van de doelstellingen die in 1998 zijn geformuleerd. Sindsdien heeft Shell de kosten met meer dan 5 miljard dollar per jaar verminderd en het rendement op de investeringen verhoogd. Het afgelopen jaar investeerde Shell 12 miljard dollar, 38 procent meer dan in 2000. Komend jaar verwacht Van der Veer wederom 12 miljard dollar te investeren.

Het concern kondigde een paar bestuurswisselingen aan. Voormalig ING-topman A. Jacobs wordt de nieuwe president-commissaris van Koninklijke Olie. Hij volgt oud Shell-topman L. van Wachem op die per 30 juni zal aftreden wegen het bereiken van de statutair vastgelegde leeftijdsgrens. Voorgesteld wordt om commissaris A. Loudon te herbenoemen.

De Brit M. Brinded zal met ingang van 1 juli in de raad van bestuur komen. Hij volgt de Nederlander H. Roels op, van wie al bekend was dat hij Shell zou verlaten.

De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben gisteren het groene licht gegeven voor de eerder aangekondigde overname van 12.700 benzinestations van Texaco in de Verenigde Staten. Hiermee wordt Shell de grootste uitbater van benzinestations in de VS.

De winst per aandeel daalde vorig jaar met 8 procent naar 3,79 euro, iets minder snel dan de winstdaling. De resultaten per aandeel werden gunstig beïnvloed door de inkoop van eigen aandelen. Het concern kocht afgelopen jaar voor 4 miljard dollar aandelen in, circa 2 procent van alle uitstaande aandelen. Shell heeft een voorziening genomen voor de omgevallen energiehandelaar Enron, maar de omvang daarvan ligt ,,substantieel onder de 50 miljoen dollar''.

Van de 17 miljard dollar die Shell vorig jaar meer binnenkreeg dan uit het concern stroomde, zal 9 miljard dollar worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. Naast de aandeleninkoop van 4 miljard dollar zal 5 miljard aan winst worden uitgekeerd.

Het resultaat van het concern lag aan de onderkant van de marktverwachtingen. Op het Damrak noteerde het aandeel Koninklijke Olie rond het middaguur 1,9 procent lager op 56,20 euro.