Feyenoord aan kop na zege op Fortuna

Feyenoord heeft de koppositie in de eredivisie heroverd op Ajax. De Rotterdamse ploeg behaalde gisteren een 1-0 thuiszege op hekkensluiter Fortuna Sittard. Feyenoord heeft evenveel punten, maar een beter doelsaldo dan Ajax, dat gisteren niet in actie kwam.

In een slechte wedstrijd was de Deen Tomasson matchwinnaar voor Feyenoord. Hij verlengde halverwege de tweede helft een kopbal van Bosvelt. Schaduwspits Tomasson heeft dit seizoen al veertien keer gescoord. De transfervrije speler staat in de belangstelling van FC Barcelona. Volgens zijn zaakwaarnemer wil hij graag naar de Catalaanse club.

Fortuna, dat degradatie naar de eerste divisie logischerwijs niet meer kan ontlopen, miste tegen Feyenoord een paar kansen op de gelijkmaker. Invaller Hamming faalde vrij voor doelman Zoetebier. Feyenoord kreeg de betere kansen, maar Tomasson en Smolarek schoten de bal over of naast.

Het matige voetbal van Feyenoord kwam door het gebrekkige vleugelspel van de thuisploeg. Linksbuiten Smolarek en rechtsbuiten Elmander trokken te vaak naar binnen. De Ivoriaanse buitenspeler Kalou, net terug van de Africa Cup, was reserve. Tot ergernis van de clubleiding keerde Kalou pas een week na de uitschakeling van Ivoorkust terug in Rotterdam.

Roda JC won in Kerkrade met 1-0 van FC Utrecht, dat na een serie goede thuisduels op vreemde bodem weer teleurstelde. De Belg Vandenbroeck maakte een kwartier voor tijd het enige doelpunt. Roda JC verdiende de zevende competitiezege. Doelman Wapenaar van FC Utrecht voorkwam een grote nederlaag. Roda JC is nu vier punten verwijderd van de denkbeeldige degradatiestreep. FC Utrecht staat zevende.

Sparta blijft op de zeventiende positie staan, ondanks een zwaarbevochten 2-2 gelijkspel bij subtopper NAC. De Bredase ploeg verspeelde voor eigen publiek twee keer een voorsprong. In blessuretijd scoorde de Spartaan Conteh uit een strafschop. NAC miste opnieuw de vorm van vóór de winterstop. Na de openingstreffer van Robson zorgde Sanou voor de gelijkmaker. Ook het tweede doelpunt van NAC van Salmon was geen garantie voor drie punten.