Enron meed fiscus via Nederland

De in surseance verkerende Amerikaanse energiehandelaar Enron, spil in een groot schandaal in de Verenigde Staten, heeft volgens opgaven van het trustkantoor Equity Trust N.V. 120 vennootschappen ondergebracht in Nederland. Hiermee profiteerde het bedrijf van de soepele Nederlandse belastingwetgeving voor buitenlandse ondernemingen.

Verreweg de meeste commanditaire (cv) en besloten (bv) vennootschappen staan geregistreerd op een Rotterdams of Amsterdams adres. In alle gevallen is Equity Trust Co. N.V., onderdeel van bank Insinger de Beaufort, het trustkantoor dat het beheer voert.

Een woordvoerder van bank Insinger de Beaufort zei vanmorgen desgevraagd dat Enron sinds maart 1995 cliënt is van het trustkantoor. ,,Enron had daarmee hetzelfde doel als iedere andere multinationale firma: gebruik maken van de Nederlandse fiscale mogelijkheden'', aldus de woordvoerder. Uit het onderzoek naar Enron in de VS blijkt dat het bedrijf de afgelopen jaren nauwelijks belasting heeft betaald en sjoemelde met de boekhouding.

Volgens de bank fungeert het trustkantoor als `corporate secretary' voor de vele vennootschappen van Enron. De Amerikaanse Bankruptcy Authority, die het in surseance verkerende bedrijf begeleidt, heeft Equity Trust gevraagd de bestuurlijke werkzaamheden voorlopig voort te zetten.