Écoute, écoute!

De componist Roderik de Man (1941) overtuigt in een kleurrijke opzet in verfijnde miniaturen nog meer dan in een uitwerking van langere adem. Met elf korte stukken en slechts één langere (Silhouette voor slagwerk en tape) is zijn cd Écoute, écoute! (Luister, luister!) flatterend. Verscheidene stukken werden bekroond op het concours voor elektronische muziek in Bourges, want vrijwel steeds speelt een toonband mee die beslist meer is dan een toegevoegd kleurtje. Slechts de laatste track bevat een werkje voor tape solo: Wait a minute. Van de musici, waaronder het Rosa Ensemble, pianist René Eckhardt, organist Willem Tanker en basklarinettist Harry Sparnaay, is zeker Marjolijn van Roon vermeldenswaard waar zij haar altblokfluit kan laten klinken als een Japanse shakuhachi. Dergelijke exotismen zijn kenmerkend voor De Man. Het voor Van Roon gecomponeerde Kage heeft bovendien een pedagogische meerwaarde: er zijn twee versies. Eén met de mogelijkheid tot improvisatie en één in dit geval waarin alles is uitgeschreven.

Écoute, écoute! Roderik de Man door Rosa Ensemble e.a. Emergo Classics EC 3905-2

    • Ernst Vermeulen