Duitsland

Berlinale

De Duitse hoofdstad rolt de rode lopers uit - voor sterren als Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Kevin Spacey en James Coburn. Zij allen zijn erbij op de Berlinale, een filmfestival dat vandaag begint. Regisseur Robert Altman presenteert zijn jaren-dertig-film Gosford Park, Constantin Costa-Gavras zijn Rolf-Hochhuth-bewerking Der Stellvertreter. Bertrand Tavernier komt met een in Frankrijk zeer omstreden epos over een Duits filmbedrijf in het bezette Parijs. De jonge Amerikaanse film is vertegenwoordigd met The Royal Tenenbaums, een maffe familiekomedie van Wes Anderson. Andere zwaartepunten: Europese jaren-zestig-films en nieuw werk uit China. En tot besluit een gerestaureerde versie van Charlie Chaplins The Great Dictator.

Berlinale, t/m 17 febr in het Berlinale Palast en in andere Berlijnse bioscopen. Inl 0049-30259200 of www.berlinale.de.

Nieuwe Rubens?

Het nieuws klinkt sensationeel: in het Keulse Wallraf-Richartz-Museum zijn drie tekeningen van Peter Paul Rubens gevonden. Volgens een Keulse krant. Het museum zelf stelt zich terughoudender op: zeker is alleen, zeggen medewerkers, dat de vondsten uit Rubens' werkplaats komen. Hoe dan ook, de krijttekeningen op de expositie ZeichnungSehen zijn barok en meesterlijk, met heerlijke spierbundels en dijpartijen.

ZeichnungSehen t/m 28 april, di 10-20u, wo-vr 10-18u, za-zo 11-18u in het Wallraf-Richartz-Museum, Martinstr. 39. Inl 0049-22122121119.

En verder

Weiberfastnacht, Keuls carnavalsbegin, op 7 en 11 febr, 11u, Alter Markt.