Duisenberg verlaat ECB in juli 2003

Wim Duisenberg zal op 9 juli 2003 aftreden als president van de Europese Centrale Bank. Hij wordt die dag 68.

De ECB verklaarde vanochtend dat Duisenberg gisteren de Spaanse premier Aznar over zijn vertrek heeft ingelicht. Spanje bekleedt op dit moment het voorzitterschap van de Europese ministerraad. Duisenberg zou vanmiddag in Maastricht een persconferentie geven. Minister Zalm van Financiën loofde in een reactie het werk dat Duisenberg heeft verricht: ,,Een goede job.''

Duisenberg werd in 1998 voor een periode van acht jaar benoemd, maar maakte zelf al meteen duidelijk dat hij gezien zijn leeftijd de volle periode vermoedelijk niet zou uitzitten. De datum van vertrek was van meet af aan omstreden omdat de Franse president Chirac stelde dat Duisenberg zich had gecommitteerd aan een termijn van vier jaar, om dan plaats te maken voor een Fransman. Duisenberg heeft het bestaan van een dergelijk akkoord altijd ontkend. Hij alleen zou over de datum van zijn vertrek beslissen.

Wie Duisenberg opvolgt is onduidelijk. President Trichet van de Franse centrale bank geldt al jaren als de kandidaat van de Fransen, maar tegen hem loopt in eigen land een onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij een bankschandaal. Mocht de procedure tegen Trichet te lang duren, dan is het denkbaar dat de Fransen Christian Noyer, nu vice-voorzitter van de ECB, naar voren schuiven.

Analisten wezen er vanochtend op dat Duisenberg ongebruikelijk vroeg zijn vertrek heeft bekendgemaakt en menen dat hij daarmee een signaal van zwakte afgeeft. De koers van de euro bleef vanochtend vrijwel onveranderd. Duisenberg was eerder minister van financiën en topman van de Nederlandsche Bank. Bij de ECB begeleidde hij de chartale invoering van de euro.

hoofdartikel: pagina 9