Drie doden bij aanslag Palestijn in nederzetting

Bij een Palestijnse aanval op een nederzetting op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn vannacht drie Israëliërs gedood, onder wie een vrouw en haar elfjarige dochter die de dader in gijzeling had genomen. De aanval, die werd gevolgd door een Israëlische aanval met F-16 gevechtsvliegtuigen op een Palestijns overheidsgebouw in Nablus, kwam vlak voor de aankomst van premier Ariel Sharon in de Verenigde Staten. Sharon, die onderweg van de aanval op de hoogte werd gesteld en meteen de Palestijnse leider Yasser Arafat verantwoordelijk stelde, spreekt vandaag met de Amerikaanse president George Bush. Hij zal onder andere een beroep doen op Bush alle banden te verbreken met Arafat en diens bewind in de autonome Palestijnse gebieden en een hardere lijn te volgen jegens Irak en met name Iran. De Islamitische Republiek is doelwit van een harde Israëlische campagne. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei gisteren dat de Israëlische leiders verplicht zijn hun stem te verheffen ,,als zij de geur van Hitler ruiken''.

De dader van de twee uur durende aanval op de kleine nederzetting Hamra was in een Israëlisch militair uniform gekleed. Hij stuitte op een patrouille, waarbij hij een militair doodschoot. Vervolgens verschanste hij zich in de woning van de twee latere slachtoffers. Zelf werd hij uiteindelijk ook doodgeschoten. Vier mensen werden gewond.

De aanval op Hamra werd opgeeist door zowel de gewapende arm van de moslimfundamentalistische organisatie Hamas als door de Aqsa-brigades, een gewapende vleugel van Arafats Fatah-groep. Hamas heeft al eerder een dergelijke aanslag uitgevoerd.

Het Israëlische leger meldde eerder gisteren een Palestijnse vrachtwagen met acht Qassam-2 raketten te hebben onderschept op de weg tussen Nablus en Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Volgens het leger hebben de raketten een bereik van 10 tot 12 kilometer en zijn de Palestijnen in staat ermee het dichtbevolkte kustgebied te treffen. In Washington zei minister van Defensie Benjamin ben Eliezer dat als dergelijke raketten tegen Israël worden gebruikt ,,dat een dramatische escalatie zou betekenen [..] we zouden moeten antwoorden''. Het leger maakte voorts bekend drie Palestijn te hebben aangehouden met explosieven die kennelijk op weg waren naar een zelfmoordaanslag.

Het Palestijnse gezag heeft deze week een 17 pagina's tellend document aan de Amerikaanse regering doen toekomen waarin het details geeft van zijn strijd tegen Palestijnse terroristen. Volgens dit document hebben de autoriteiten 195 militanten aangehouden, 56 bankrekeningen geblokkeerd en 15 illegale munitiefabriekjes gesloten. Het document is onderdeel van een Palestijnse campagne om de VS ervan te overtuigen dat men, wat de Israëlische regering ook zegt, echt zijn uiterste best doet om een eind te maken aan het terrorisme.