Drie choreografen bundelen krachten

Theaterregisseurs en choreografen nodigen elkaar graag uit om bij elkaars gezelschap een stuk te maken. Samen één werk choreograferen gebeurt echter zelden (als gevolg van stijlverschillen, ijdelheden, twee kapiteins etc.) maar Dance Works Rotterdam en het Amsterdamse Leine & Roebana durfden het aan in de avondvullende choreografie Eye in All. Zowel Ton Simons, Andrea Leine als Harijono Roebana zien dans als een abstracte kunstuiting.

Simons heeft de geometrische lijnen en de strakke lichamen van Merce Cunningham hoog in het vaandel staan en elke beweging is bij hem ontdaan van willekeur. Het idioom van het duo Leine en Roebana is veel kronkeliger, zodat geïsoleerde lichaamsdelen vaak lijken te `fladderen' in ruimtelijke vormen. Achter de drie choreografen gaat weer wel een hang naar filosofische en wiskundige systematiek schuil maar de uitwerking van al hun denkwerk is zeer verschillend.

In Eye in All is het gebruikelijke va-et-vient uit de coulissen van Ton Simons overgenomen. De zestien dansers van de twee groepen komen in wisselende formaties op en al naar gelang het indrukwekkende live spel van Slagwerkgroep Amsterdam, is het groepswerk of duet dynamisch of ingetogen. De principes van het toeval, waarin bijvoorbeeld een van de dansers bepaalt wanneer er gestopt wordt met bewegen, kennen we met name van Simons en eigenlijk kun je op deze avond niet anders concluderen dan dat zijn vormprincipes en zijn bewegingen het winnen.

Natuurlijk is Eye in All geen wedstrijd maar Simons' luciditeit is zo overweldigend sterk, dat je elke keer als de Leine & Roebana-dansers opkomen hoopt dat Simons hen onder handen genomen heeft. Zijn eigen dansers zijn letterlijk en figuurlijk zo mooi `strak' dat de dames van Leine & Roebana bleekjes afsteken. Terwijl hun theatrale présence echt ijzersterk is.

Af en toe komen de twee stijlen samen en past het grillige uit Amsterdam wonderwel bij het `recht voor z'n raap' uit Rotterdam.

Met name na de pauze lijkt op de dramatisch en bijna agressieve compositie Sound Desert van J. Vicent de versmelting plaats te vinden.

Je kunt Simons er na de pauze zelfs met vreugde van verdenken enkele `humane' bewegingen aan zijn idioom te hebben toegevoegd waardoor het meer de dansers zijn die ontroering teweeg brengen dan de grote abstracte vormen. De tweede helft van Eye in all is toch al beter geslaagd. Het begin van het programma is hard werken – het is interessant zonder verrassing – maar allengs groeien de choreografen naar elkaar toe. Nogmaals, met één glorieuze winnaar, met prachtig vertolkt slagwerk en met sublieme dansers.

Dance Works Rotterdam en Leine & Roebana i.s.m. Slagwerkgroep Amsterdam: Eye in all. Choreografie: Ton Simons/Andrea Leine/Harijono Roebana. Muziek van o.a. Händel, Reich, Xenakis, Boulez. Gezien 6/2 Schouwburg Rotterdam. Daarna tournee t/m 18/5. Inl: (010) 4364511 of www.danceworksrotterdam.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen