Crisis in België over veilig voedsel

Na de ophefmakende dioxinecrisis van 1999 heeft België nu een `mini-crisis' over voedselveiligheid. De vondst vorige maand van pcb's in kippen- en varkensvoer bij een veevoederbedrijf in Roeselare leidde gisteren tot het ontslag van de topbestuurder, Luc Beernaert, van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Directe aanleiding voor het ontslag was dat een ambtenaar van het FAVV had `vergeten' 26 monsters van het Roeselaarse bedrijf bij het laboratorium aan te bieden.

Ofschoon de aangetroffen concentraties van kankerverwekkende pcb's geen gevaar voor de gezondheid opleverden, leidt het gebrekkig functioneren van het FAVV nu tot politieke commotie. Het in 2000 opgerichte agentschap voor voedselveiligheid was het paradepaardje van de paars-groene regering van premier Guy Verhofstadt. Coalitiepartijen hadden hun verkiezingsoverwinning in 1999 mede aan de dioxinecrisis te danken. Vooral de groene partijen Agalev (Vlaams) en Ecolo (Franstalig) spinden er garen bij.

De verantwoordelijke `groene' minister Magda Aelvoet (Volksgezondheid) zei gisteren dat het ontslag van de topman van het FAVV ook was ingegeven door ,,een tekort aan initiatief gedurende een hele periode''. In het nieuwe voedselveiligheidsbureau moesten diensten van de departementen van Volksgezondheid en Landbouw worden samengevoegd.

De nu ontslagen topman Luc Beernaert gaf al eerder toe dat de integratie van de diensten nog niet goed liep. Ook bij de Nederlandse Voedsel Autoriteiten (NVA) in oprichting is zo'n integratie nodig. Minister Aelvoet heeft intussen een intern en extern onderzoek gelast.

Volgens de vakbonden kunnen door personeelsgebrek ambitieuze doelstellingen niet worden waargemaakt. Na de vondst van pcb's bij het veevoederbedrijf in Roeselare bleek dat het tien dagen duurde voordat het laboratorium de monsters had kunnen controleren. De Belgische pers meldt verder dat minster Aelvoet waarschijnlijk ook de verantwoordelijk ambtenaar voor de controle, Etienne Cobbaert, zal ontslaan. De vakbonden hebben grote kritiek op beide ontslagen.

Dat de vondst van pcb's niet tot een grote crisis leidde is volgens critici dan ook puur toeval, omdat de concentraties achteraf bleken mee te vallen.

    • Hans Buddingh'