Compromis over vlag WTC bij Spelen

Mag de Amerikaanse vlag die uit de puinhopen van het World Trade Center is gevist, het symbool van de Amerikaanse standvastigheid, een prominente rol spelen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City? De leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben hiermee behoorlijk in hun maag gezeten en onderhandelden er twee dagen over.

De Olympische Winterspelen zijn vooral een internationaal evenement, redeneerde het IOC. Het grote Amerikaanse vlagvertoon en de flinke dosis patriottisme die de Verenigde Staten sinds de aanslagen van 11 september hebben tentoongespreid, leek de IOC-leden bij de Spelen niet gepast.

Het Amerikaans Olympisch Comité had voorgesteld dat de Amerikaanse sporters tijdens de openingsceremonie van morgennacht de gehavende vlag van het verwoeste World Trade Center zouden meedragen. De vlag, waarop de handtekeningen staan van familieleden van de slachtoffers van de aanslagen in New York, is herhaaldelijk gebruikt om de Amerikaanse lotsverbondenheid sinds 11 september symbolisch kracht bij te zetten. Zo wapperde de vlag op de Amerikaanse militaire basis bij het Afghaanse Kandahar, bij de World Series (officieuze wereldkampioenschappen honkbal) en de Superbowl (finale American football).

Inmiddels heeft het IOC een ,,waardig compromis'' bereikt dat niet veel afwijkt van het eerdere plan. Een erewacht van de New Yorkse brandweer en politie zal met acht atleten, voorafgaand aan de parade, het olympisch stadion binnenmarcheren. Daarna wordt de vlag gehesen. Organisator Mitt Romney van Salt Lake City zegt dat ,,wij als land soms erg hard kunnen juichen, maar we zullen duidelijk maken dat het een wereldevenement is.''

winterspelen: pagina 13