BT maakt winst met verkoop kantoren

British Telecom heeft dankzij de verkoop van bedrijfsgebouwen na drie verliesgevende kwartalen weer nettowinst geboekt.

De winst bedroeg in het derde kwartaal eindigend op 31 december 721 miljoen pond (1,2 miljard euro), vergeleken met 517 miljoen pond een jaar eerder. Dat is inclusief een bedrag van 900 miljoen pond dat werd overgehouden aan de verkoop van vastgoed. BT heeft overigens bijna 7000 bedrijfsgebouwen voor een periode van dertig jaar weer teruggehuurd.

De kwartaalomzet daalde vergeleken met een jaar daarvoor met 23 procent tot 5,8 miljard pond. De nettoschuld bedroeg in december 13,6 miljard pond, vergeleken met 19,05 miljard pond een jaar eerder. BT verwacht dat het zijn schuld dit jaar onder de 15 miljard pond kan houden. Het bedrijf gaf het afgelopen jaar prioriteit aan schuldreductie. Naast de verkoop van vastgoed, werd in november vorig jaar de mobiele-telefoniedochter Mmo2 naar de beurs gebracht. Eerder dat jaar deed BT ook een aandelenemissie en werden belangen in bedrijven als J-phone (Japan) en Airtel (Spanje) verkocht. Ook de Britse `gouden gids', de Yellow Pages, werden van de hand gedaan.

De Nederlander Ben Verwaayen trad vorige week officieel aan als topman van BT. Hij zal naar verwachting over twee weken een nieuwe strategie ontvouwen op het gebied van snel internet. Verwaayen sprak vorige maand in deze krant geruchten tegen dat hij het vaste netwerk van BT wil verkopen.

Eind maart wordt ook de strategie voor BT's gewone telefoniediensten bekendgemaakt.