Bescheiden truffelweelde

De zomer en herfst van 2001 waren in Italië uitzonderlijk droog: slecht voor de paddestoelen en slecht voor de truffels. Door de schaarste zijn de prijzen voor truffels exorbitant hoog geworden, zodat zelfs Italianen steen en been klagen. Een Italiaanse restaurateur in Nederland betaalde daags voor Kerstmis 1.000 gulden voor 100 gram witte truffel die kersvers uit Italië werd ingevlogen. Voor restaurateurs in Italië lagen de prijzen eind vorig jaar rond de 896,00 gulden per ons (406 euro) voor witte truffel en 720 gulden per ons (327 euro) voor zwarte wintertruffel. Voor mensen met een bescheiden beurs is een potje met crema di tartufo of desnoods salsa tartufata een uitkomst. Daarmee kunnen zij toch genieten van een lekker bordje pasta met bescheiden truffelsmaak. Ook warme crostini besmeerd met deze pikzwarte smeuïge truffelweelde zijn een heerlijk hapje. Bij Italiaanse winkels of goede delicatessenzaken is salsa tartufata of crema di Tartufo verkrijgbaar in Nederland. Teneinde de prijs realistisch te houden is salsa tartufata een mengsel van zwarte zomertruffel en paddestoelen; crema di tartufo wordt met zwarte zomertruffel gemaakt en is om die reden wel wat duurder en derhalve ook minder makkelijk verkrijgbaar in dit land.

Snijd de knoflook in piepkleine stukjes. Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan op halflaag vuur en smoor daarin al roerend knoflook en ansjovis tot een geurig mengsel is verkregen en de ansjovis uiteen is gevallen. Kook intussen de spaghettini in ruim kokend en gezouten water bijtgaar, giet ze af in een bolzeef, schud aanhangend kookvocht snel weg (bewaar iets van het hete kookvocht) en schep de nog vochtige spaghettini samen met de roomboter door de smaakrijke olie in de hapjespan totdat de boter is weggesmolten. Voeg zonodig nog enkele eetlepels van het warme kookvocht toe om de pasta soepel te houden. Roer tot slot de crema di tartufo of de salsa tartufata door de spaghettini, proef op zout en maal er royaal peper over. Verdeel de pasta over voorverwarmde diepe borden en serveer direct. Geef de parmigiano er apart bij.

    • Florine Boucher