Bankcrisis Argentinië

`Bank holidays' (perioden waarin de banken van staatswege gesloten zijn) zijn in Argentinië anders dan anders. De afgelopen week heeft zo'n periode gefungeerd als alibi voor een bevriezing van de banktegoeden en als aanleiding voor rellen van boze Argentijnse spaarders. Als de verlengde `bankvakantie' morgen eindigt, zal de situatie er niet veel beter op worden. Het loskoppelen van de economie van de dollar blijft even pijnlijk en chaotisch als voorheen en het jongste regeringsplan van die strekking bevat nog steeds twee mogelijk fatale zwakke plekken.

De eerste betreft een gapend gat in het banksysteem. Het overbruggen van de wanverhouding tussen spaartegoeden in dollars, die omgezet worden in peso's tegen een koers van 1,40 peso per dollar, en leningen in dollars, die omgezet worden in peso's tegen een koers van één op één, kost de banken zo'n 20 miljard peso (10 miljard dollar). Lokale banken, gesteund door hun Spaanse moederconcerns, zullen een deel van deze kosten moeten dragen. De rest – volgens lokale berichten zo'n 40 procent – komt ten laste van de overheid, bovenop haar andere enorme begrotingsproblemen. In een aantal gevallen kan de inflatie misschien de helpende hand bieden, maar de leningen en spaartegoeden zijn geïndexeerd.

De tweede zwakke plek betreft de peso zelf. Simpel gesteld wordt het volume aan spaartegoeden bij de banken door het omzetten van dollars in peso's vrijwel onmiddellijk met bijna 40 procent vergroot. Als de beperkingen op geldopnamen bij de banken worden opgeheven – wat het Hooggerechtshof heeft verordonneerd, ook al wordt dat door de regering tegengesproken – zal een groot deel van dat geld direct worden opgenomen. Daardoor zal de koers van de peso onvermijdelijk ineenstorten. Er is een vage hoop dat sommige Argentijnen in plaats daarvan hun spaargeld zullen omzetten in door de regering gegarandeerde dollar-obligaties. Maar nu de woorden `gegarandeerde obligatie' en `Argentinië' niet langer goed bij elkaar passen in één zin, gezien het opschorten van de rentebetalingen over de Argentijnse overheidsschuld van 140 miljard dollar, is er weinig kans dat deze magische formule zal werken.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone