Wie is waar

Twee partners op het gebied van belastingen zijn opgestapt bij Andersen, de accountants- en adviesfirma die momenteel hevig onder vuur ligt door de ondergang van de Amerikaanse energiehandelaar Enron. Het gaat om Martin Rabenort (32) en Pieter Camps (38). Het duo is vertrokken naar het onlangs in Nederland neergestreken Britse advocatenkantoor Bird & Bird om daar een fiscale praktijk op te zetten. ,,Nee. Serieus. Ons vertrek heeft niets met Enron te maken'', zegt Rabenort. ,,We waren al vier tot vijf maanden met Bird & Bird in gesprek. Dat was dus nog vóór de ondergang van Enron.'' Waarom dan toch Andersen verlaten? ,,We zijn liever een kleine baas dan een grote knecht. Bij Bird & Bird mogen we zelf in drie tot vijf jaar een praktijk opbouwen tot circa 25 fiscalisten. Andersen is ook een mooi bedrijf, maar je bent daar toch één van de velen.''

De 35-jarige Marco Verver is benoemd tot de nieuwe bestuursvoorzitter van Magnus, een sinds 1998 beursgenoteerde IT-consultant. De benoeming heeft veel tijd in beslag genomen. Al op 28 juni vorig jaar, toen de koers van het bedrijf onder druk stond, vertrok zijn voorganger Fred Hermans. Ververs, die sinds 1991 bij Magnus werkt, werd vervolgens acting chief executive officer. ,,We wilden eerst kijken of hij het aankon'', legt president-commissaris Gert Koolman (60) uit. ,,Hij is nogal jong. We wilden het een halfjaar aanzien.'' De vrees komt niet uit de lucht vallen. Voorganger Hermans zat slechts anderhalf jaar op de hoogste positie. ,,We hadden een verschil van mening over de snelheid waarmee de kosten omlaag moesten'', zegt Koolman, tegenwoordig werkzaam bij de Gasunie en eerder verantwoordelijk voor de beursgang van DSM in 1989. ,,Hij is nogal snel en onverwacht vertrokken. Verver moet langer blijven.''

Richard Oosterom, 39 jaar, is directeur geworden van Colt Nederland, een Brits beursgenoteerd telecombedrijf. Oosterom is afkomstig van de Amerikaanse automatiseerder EDS en had voor die organisatie in Nederland 1.600 mensen onder zich. Bij Colt Nederland is dat gereduceerd naar 270. Een stap terug? ,,Welnee, het is een stuk overzichtelijker.'' Oosterom stapt over op het moment dat de telecomsector roerige tijden beleeft. ,,Dat is juist leuk'', zegt hij. ,,Er vindt een drastische uitdunning plaats. Zie de problemen bij Global Crossing, dat uitstel van betaling aanvroeg. Maar Colt zit bij de overlevers. Samen met KPNQwest en Worldcom. Let maar op.'' Oosterom wil Colt, dat met een eigen glasvezelnetwerk in Nederland klanten bedient als de Gemeente Amsterdam en McDonalds, dit jaar met circa 25 procent laten groeien. Nog opties ontvangen? ,,Zeker. En ik verwacht dat deze zeer fortuinlijk worden.''

De Nederlander Willem Bröcker (50) is doorgedrongen tot de topdrie van accountants- en adviesfirma PricewaterhouseCoopers. Bröcker is gevraagd door de nieuwe chief executive officer, een functie waar hij zelf maanden geleden voor in de race was. ,,Ze hebben toch een Amerikaan gekozen'', zegt hij. ,,Maar ook dit is een mooie baan.'' Bröcker, nu nog bestuursvoorzitter van de Nederlandse organisatie van PricewaterhouseCoopers, wordt managing-partner global markets. ,,Ik ga mij bezighouden met de markten waarop wij actief zijn. En dan met onderwerpen als kwaliteit, innovatie en integriteit. Inderdaad, vandaag de dag gevoelige onderwerpen wegens de Enron-affaire. Over ons vak woedt een storm.'' Bröcker wordt in Nederland opgevolgd door Jos Nijhuis (44).

    • Mark Houben