Weg uit afrekencultuur

Ze liet bij KPNQWest een schare van ware bewonderaars achter. Margriet Koldijk de `teamspeler', die `het beste uit haar mensen naar boven haalt', maar die niet goed tegen de `politieke spelletjes' kon. ,,Aan mensen met `dubbele agenda's' heeft ze een broertje dood'', zegt Martin Maurits, oud-collega en directeur Application Services bij KPN. ,,Ze is een bijzonder rationeel ingesteld iemand. Als beslissingen niet meer logisch verantwoord kunnen worden, verzet ze zich daar sterk tegen.''

Sinds 1 februari is Margriet Koldijk (39) lid van de raad van bestuur van Novamedia, de in vier ruime villa's aan het Amsterdamse Vondelpark gevestigde organisator van de Nationale PostcodeLoterij en de SponsorLoterij. Daarnaast organiseert het bedrijf loterijen in Zweden, Duitsland en Oezbekistan. Het personeel bestaat voornamelijk uit jonge vrouwen, de sfeer is informeel. Volgens Maurits passen de activiteiten van Novamedia, met name het steunen van goede doelen door loterijen, heel goed bij Koldijk. ,,Volgens mij wil ze het liefst de Afrikaanse olifanten redden. Zo ken ik haar, als een zeer betrokken vrouw met een grote liefde voor de natuur. Ze had eens gelezen over een bepaald volk dat midden in het Amazone-oerwoud leeft. Dat volk móest ze zien, en daar is ze later ook naartoe gereisd. Een negatief reisadvies voor een land van Buitenlandse Zaken legt ze meestal naast zich neer.''

Yvonne Luiken heeft Koldijk leren kennen tijdens hun studietijd in Groningen. ,,Margriet was een mooie meid, die heel makkelijk contact maakte met andere mensen. Ze ging ook vaak alleen op reis, naar Sicilië bijvoorbeeld. Maar van ons twee was ik de nachtbraker, zij ging meestal om een uur of half een naar huis om fit te zijn voor de volgende dag. Wat ook aan haar opviel, was een zekere afstandelijkheid en ongenaakbaarheid.'' Zelfs de Italiaanse mannen, dol op noordelijke schonen, hielden hun handen thuis.

Nog tijdens haar studie andragogiek aan de Universiteit van Groningen trad Koldijk in dienst bij het Academisch Ziekenhuis Groningen, waar ze werkte als management consultant. In 1988 begon ze bij KPN Telecom, waar ze als accountmanager steeds belangrijkere klanten in haar portefeuille kreeg. Bij haar afscheid van KPNQWest, afgelopen zomer, had ze 320 medewerkers onder zich en was ze verantwoordelijk voor de activiteiten en uitbreidingen in Scandinavië.

Haar collega Ron Bruijn, die drie jaar onder haar heeft gewerkt, heeft niets dan lof. ,,Ze heeft erg veel gedaan om een hecht internationaal team te smeden. Haar vertrek was een verlies voor ons, maar voor Novamedia is ze een aanwinst.'' De oprukkende Amerikaanse bedrijfscultuur bij KPNQWest is naar verluidt een van de oorzaken van haar vertrek. Volgens Bruijn ligt de nadruk steeds sterker op korte-termijn resultaten en heerst er een `individuele afrekencultuur' in het bedrijf, die de sfeer niet ten goede komt. De `Europese' benadering, die waarde hecht aan reflectie, teamgeest en het ontwikkelen van een lange-termijn visie, verliest gestaag terrein. In deze bedrijfscultuur kon Koldijk zich niet meer vinden.

Boudewijn Poelmann, bestuursvoorzitter van Novamedia, is `zeer blij' met haar aanstelling. Koldijk treedt toe tot de raad van bestuur en gaat zich onder andere bezighouden met de uitbreiding van de internationale activiteiten. Volgens Poelmann is met name haar deskundigheid op het gebied van IT en telecom van waarde, omdat internet een steeds belangrijker medium wordt in de loterijbranche.

    • Arnoud Veilbrief