`We moeten meebewegen'

Het Spaanse bouwbedrijf Grupo Dragados wil de door problemen geplaagde Nederlandse bouwer HBG overnemen. Bestuurder Gutierrez is optimistisch: ,,Ik houd niet van het woord probleem.''

Het leven is niet van dag tot dag te plannen, stelde bestuursvoorzitter Carel-Jan Reigersman van bouw- en baggerconcern Hollandsche Beton Groep gisteren bij de bekendmaking van de overnamepoging van de Spaanse branchegenoot Grupo Dragados. ,,Deze fantastische trein komt nu opeens langs. Dan moeten we 'm ook pakken.''

Mocht Dragados' poging slagen – half maart verschijnt het officiële biedingsbericht – dan zou dit de eerste grote Europese consolidatieslag zijn. Grote Europese bouwers willen tot internationale bouwbedrijven komen, waardoor op meerdere markten tegelijk gewerkt kan worden en onderlinge tekortkomingen opgevangen kunnen worden. Volgens Dragados is het noodzakelijk om in verschillende regio's actief te blijven bouwen. Zo niet, dan gaan opdrachten naar een in een bepaald land bekendere onderneming.

Volgens de bouwers liggen verdere voordelen in de wijze waarop HBG en Dragados elkaar `aanvullen'. Anders gezegd: Dragados haalt het overgrote deel van zijn omzet uit Spanje (77 procent) en latijns-Amerika (14 procent), HBG is met name actief op heel andere gebieden: de Benelux, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens HBG's Reigersman ligt het voordeel niet alleen op geografisch gebied, maar meer bedrijfsmatig: wanneer Dragados in een haven containers verwerkt, zou het concern al snel weten wanneer er bij die haven gebouwd of de vaargeul uitgebaggerd moet worden.

De financiële man Fernando Gutierrez de Vera – als de overname realiteit zou worden Reigersmans collega in de raad van bestuur van Dragados – ziet dat ,,Europa en zijn bouwondernemingen snel aan het bewegen zijn. Als wij nu niet meebewegen, weet alleen God wat zou gaan gebeuren. HBG had ditzelfde probleem.''

Maar moest dat bewegen per se met HBG? Beide bedrijven verschillen toch zeer van elkaar?

Guiterrez de Vera: ,,Ik wil geen culturele problemen creëren. Hoe je verschillende groepen werknemers met elkaar laat integreren, is de verantwoordelijk van de mensen zelf en hangt af van hun eigen capaciteiten. Ik hou trouwens ook niet van het woord `probleem'. Kijk, binnen Europa lijken we vrij veel op elkaar. Veel dezelfde talen, dezelfde munt. Als wij een bouwbedrijf uit Hongkong of Rusland zouden overnemen, dan zou het pas een puinhoop worden.''

De afgelopen jaren werd HBG geplaagd door aandeelhouders die meer invloed eisten op het besluitvormingsproces. Aandeelhouders spanden een rechtszaak aan tegen de onderneming, en wonnen die gedeeltelijk. De met Ballast Nedam gesloten baggerfusie mocht wel doorgaan, maar de HBG-bestuurders werden veroordeeld wegens gevoerd wanbeleid. Tegelijkertijd met de rechtszaak begonnen HBG en Dragados te onderhandelen, maar Dragados werd hierdoor niet afgeschrikt. HBG zegt dat beide ondernemingen voor het eerst in december met elkaar over de mogelijke overname spraken, volgens de Spaanse bouwer was dat al twee maanden eerder.

Twee weken geleden zijn HBG's bestuurders, uw toekomstige collega's, veroordeeld wegens wanbeleid. Wat is uw mening daarover?

,,We zijn hiervan op de hoogte. Niemand houdt ervan in de krant te staan met zo'n kwalificatie, maar uiteindelijk mocht HBG wel doorgaan met de baggerfusie van de rechter. Ik ben geen jurist, maar ik neem zijn uitspraak over wanbeleid niet zeer serieus. Dit zegt niets over de manier van besturen van de HBG-top.''

HBG ligt ook onder vuur wegens vermeende bouwfraude. Wat vindt u als mogelijk nieuwe eigenaar van HBG van de toekomstige parlementaire enquête hiernaar?

,,Zeer onfortuinlijk. Verder wil ik daar niets over zeggen. Vraag zulke dingen maar aan Carl.''

    • Freek Staps