Steve Buscemi

In de reeks profielen van eigentijdse sterren deze week ex-brandweerman Steve Buscemi, die in `Monsters Inc.' de hagedisachtige Randall Boggs zijn stem gaf.

Mocht de indruk bestaan dat Steve Buscemi (77 filmrollen sinds 1984) de laatste jaren wat minder in beeld verschijnt, dan komt dat alleen doordat er minder `onafhankelijke' Amerikaanse films in ons land in de bioscoop uitkomen. De met een opvallend uiterlijk gezegende Buscemi (`gewoon raar' noemen zijn tegenspelers Buscemi's personage in Fargo) wisselt nog steeds rolletjes in kleine producties van zijn New-Yorkse vrienden (de eerste was Eric Mitchell die hem liet debuteren in The Way It Is, daarna volgden onder meer Jim Jarmusch, Sara Driver, Tom DiCillo, Stanley Tucci, Alexandre Rockwell) af met bijrollen in grote Hollywoodfilms, zoals Escape from L.A. (John Carpenter, 1996), Con Air (1997) en Armageddon (1998). Het grote publiek ontdekte hem als Mr. Pink in Quentin Tarantino's Reservoir Dogs (1992), maar ook was hij te zien in alle films van de gebroeders Coen behalve de laatste twee.

Wie wil weten waar Steve Buscemi (Brooklyn, 13 december 1957) vandaan komt, moet vooral zijn regiedebuut Trees Lounge (1996) bekijken, opgenomen in het slaperige Valley Stream op Long Island, waar Buscemi opgroeide. In een interview bevestigde de acteur dat het leven van de hoofdpersoon, een werkloze automonteur en barfly, het zijne had kunnen wezen, als hij niet tijdig gekozen had voor een acteercarrière. Zijn vader vond het niet goed dat Steve naar Los Angeles ging, dus volgde hij acteerlessen in New York, die hij betaalde door als brandweerman te werken. Vier jaar reed hij op een brandweerwagen door Little Italy; volgens sommige websites nam Buscemi op 12 september vorig jaar zijn oude baan weer even op en hielp als anonieme vrijwilliger mee met puinruimen op Manhattan.

Uit angst altijd als louche kruimeldief te worden gecast, is Buscemi misschien wat kieskeuriger geworden in de keuze van zijn rollen. Je ziet hem soms opduiken in films met komiek Adam Sandler, maar ook spreekt Buscemi stemmen in van personages in animatiefilms, zoals de ambitieuze hagedisachtige Randall Boggs in Monsters Inc. Vorige maand won Buscemi een Golden Globe voor zijn rol van de melancholieke boekenwurm en platenverzamelaar in Ghost World. Een van Buscemi's spaarzame romantische rollen zou ook wel eens tot zijn eerste Oscarnominatie kunnen leiden; ook al is Buscemi overal een graag geziene gast, zijn uiterlijk (flaporen, vlassige haren, vooruitstekende tanden) wijkt toch net iets te veel af van de Hollywoodnorm om hem tot een voor de hand liggende Oscarkandidaat te kunnen bestempelen.

    • Hans Beerekamp