Ruzie rond sluiting reactor Petten

Na de aangekondigde sluiting van de nucleair kernreactor in Petten vliegen werknemers elkaar in de haren. De verwijten vliegen over en weer.

De verhoudingen in Petten zijn er niet beter op geworden sinds de Nucleair Research and Consultancy Group (NRG) maandag besloot gehoor te geven aan het verzoek van minister Pronk (VROM) om de kernreactor vanaf vrijdag voor minimaal twee weken te sluiten. De verwijten vliegen over en weer.

Algemeen directeur Frans Saris van ECN, aandeelhouder van de NRG, wil graag de indruk wegnemen dat kankerpatiënten de dupe worden worden van een lichtvoetig genomen besluit tot het staken van de productie van nucleaire geneesmiddelen. ,,Er heerst onder werknemers van de kernreactor een sfeer van wij knappen het zelf wel op want wij weten alles beter dan anderen. Dat is gevaarlijk. De reactorveiligheidscommissie wordt buiten gevaarlijke experimenten gehouden.''

De voorzitter van de veiligheidscommissie beticht Saris van ,,leugens'' en zegt zich ,,helemaal niet gepasseerd'' te voelen. ,,Het is volsslagen waanzin om heel gebruikelijke testen en experimenten aan te grijpen om een sluiting af te dwingen. Saris is iemand die consequent weigert naar anderen te luisteren. Hij wil het imago van ECN veranderen en daar past de kernreactor niet in. Hij zou het liefst van ons af willen'', zegt Albert Keverling Buisman, stralingsdeskundige en voorzitter van de reactorveiligheidscommissie.

Vorige week maandag liet Saris aan NRG en aan het Joint Research Centre (JRS) van de Europese Commissie, eigenaar van de kernreactor, weten dat de kernreactor het beste tijdelijk gesloten moest worden omdat hij de veiligheid niet meer kon garanderen. Hij had zich gestoord aan het feit dat NRG een week eerder, op 21 januari, de kernreactor aan het einde van haar reguliere cyclus van 27 dagen niet ,,netjes'' had afgesloten, maar een ,,geforceerde noodstop'' maakte om te testen of de noodkoeling het bij het afsluiten van de stroomvoorzeining niet zou begeven. ,,Het soort experiment dat in Tsjernobyl tot een nucleaire ramp heeft geleid'', laat Saris weten. Deze test was voor Saris de ,,druppel'' omdat eerder was vastgesteld dat de reactor tien dagen ,,zonder noodkoeling'' had gedraaid. ,,Verderfelijk''.

Minister Pronk schrijft in zijn brief aan de Tweede Kamer dat toen er bij een overleg, vrijdagavond, op het ministerie werd vastgesteld dat de reactorveiligheidscommissie niet bij de noodstop was betrokken en er ,,daadwerkelijke problemen'' bestaan met de ,,veiligheidscultuur'', hij besloot aan te dringen op tijdelijke sluiting.

Volkomen ten onrechte, stelt de reactorveiligheidscommissie. Er is geen sprake van dat de ,,noodkoeling'' tien dagen lang niet functioneerde, zegt voorzitter Keverling Buisman. Het enige wat er aan de hand was, stelt hij, is dat een ,,dieselnoodkoelpomp'' enige tijd ,,niet bedrijfsklaar'' was. Geen enkel probleem, legt Keverling Buisman uit, want de die noodkoelpomp is slechts één van de zes ,,stappen'' in het ,,back-up systeem'' dat in werking treedt als de stroom uitvalt, een situatie die op de reactor bekend staat als ,,Nuon-dip''. De stroom valt ongeveer drie keer per jaar uit.

    • Arjen Schreuder