Reliant: geen koper voor Una

De Utrechtse stroomproducent Una wordt niet verkocht. Eigenaar Reliant kan geen koper vinden en heeft Una daarom weer van de markt gehaald. Het Amerikaanse bedrijf stelde gisteren ook de presentatie uit van cijfers over 2001 omdat er problemen zijn met de boekhouding.

De ineenstorting van Enron werpt zijn schaduw over de energiesector in hele wereld. Reliant zegt dat de impact van Enron, waardoor energiebedrijven vrees hebben om te investeren, één van de belangrijkste redenen is waarom de verkoop van Una is mislukt. Daarnaast geeft Reliant ook het langzame tempo van de energieliberalisering de schuld van het fiasco.

Maar ook de Nederlandse overheid heeft een belemmerende rol gespeeld. De bedrijven die interesse hadden voor Una wilden, aldus ingewijden, naast een producent ook een distrubutiebedrijf kopen. De overheid besloot vorig jaar echter dat distributiebedrijven hun stroomnetwerk, de gouden eieren van deze bedrijven, slechts voor 49 procent mogen verkopen. De rest moet in handen blijven van de lokale overheden om zo enige controle over de netwerken te behouden. Dit was een belangrijke reden waarom bedrijven, waaronder het Italiaanse Enel en het Spaanse Iberdrola, geen bod uitbrachten. Het Britse National Power deed wel een poging, maar Reliant vond het bod te laag. Het Nederlandse Nuon heeft interesse getoond, maar geen bod uitgebracht.

Reliant kocht Una begin 1999 voor 2 miljard euro en was van plan het bedrijf, dat 20 procent van de elektriciteit in Nederland opwekt, te gebruiken als springplank naar de rest van Europa.