Recordaantal kaarten voor Spelen verkocht

Drie dagen voor het begin van de negentiende Olympische Winterspelen in Salt Lake City is negentig procent van de 1,6 miljoen toegangsbewijzen verkocht. Dit is een record. Volgens voorzitter Mitt Romney van het organiserend comité SLOC heeft de verkoop van kaarten al 204 miljoen euro opgeleverd, een verdubbeling van de inkomsten in vergelijking met vier jaar geleden. Toen vonden de Olympische Winterspelen in het Japanse Nagano plaats.

Door de grote publieke belangstelling lijkt het er op dat de terroristische aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten geen nadelige invloed hebben op de Spelen. ,,Misschien heeft het zelfs wel positieve gevolgen gehad'', zei Michael Payne, directeur marketing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), gisteren. ,,De mensen doen nog meer dan normaal hun best. Er heerst een zeer groot gevoel van saamhorigheid.''

De uitgebreide veiligheidsmaatregelen zijn volgens Payne evenmin van nadelige invloed. ,,Tot nu toe verloopt alles vlekkeloos. Ieder zinnig denkend mens begrijpt dat wat hier gebeurt, echt noodzakelijk is.''

De instantie die verantwoordelijk is voor de publieke veiligheid in Salt Lake City liet gisteren weten dat de Spelen geen doelwit zijn voor terroristen. Topman Robert Flowers van deze instantie, UOPSC genaamd, zei dit als reactie op een bericht van de Amerikaanse internetkrant Salon.com.

Dit serieuze medium meldde dat aanhangers van Osama bin Laden het gemunt hebben op de komende Olympische Winterspelen. ,,We hebben echt geen enkele aanwijzing dat Bin Laden de situatie hier op welke manier dan ook in kaart heeft proberen te brengen'', zei Flowers.

Salon.com beweert dat de terreurorganisatie Al-Qaeda al twee jaar lang in Salt Lake City en omgeving bezig is gedetailleerde informatie te verzamelen. Deze zou zijn aangetroffen bij verdachten die zijn aangehouden na de aanslagen op 11 september in New York en Washington. De aandacht zou zich hebben gericht op de water- en stroomvoorziening. Ook zouden enkele historische monumenten het doelwit kunnen zijn.

Als eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslagen van 11 september wordt bij de openingsceremonie, vrijdagnacht Nederlandse tijd, een aan flarden gescheurde Amerikaanse vlag, een symbool in de Verenigde Staten sinds 11 september, gehesen. Dit hebben vertegenwoordigers van het Amerikaans olympisch comité (USOC) gisteren bekendgemaakt.