PSV ploetert voort in Brabantse modder

Een lesje in effectief voetbal wierp PSV gisteravond weer terug in de race om de landstitel. RKC had slechts drie kansen nodig om de landskampioen de zesde nederlaag van het seizoen te bezorgen (2-1). Ondanks een offensief ingestelde ploeg, een veldoverwicht en een half dozijn doelrijpe mogelijkheden, voetbalde PSV vooral tegen zichzelf. Als het geploeter in de modder van Waalwijk een voorbode was voor de komende weken, lijkt de inhaalrace die de landskampioen inzette na een onthutsend slechte seizoenstart gedoemd te mislukken.

Het is evenwel nog te vroeg om de terugslag die PSV momenteel doormaakt – tegen Fortuna liep het zaterdag nog net goed af – als structureel te beschouwen. Dit was voor de Eindhovenaren de vierde wedstrijd in tien dagen en dan kan de vermoeidheid toeslaan op een soppige grasmat. Daarom wilde trainer Erik Gerets ook niet meegaan in de suggestie dat zijn ploeg aan het afglijden is. ,,Dan zouden wij hier niet zo hebben gedomineerd.''

Gerets maakt zich wel zorgen over het gebrek aan raffinement. De aanvoer van de flanken bereikte zelden zijn doel. George Gakhokidze (links) en Dennis Rommedahl (rechts) konden zich dat aantrekken. In het centrum van de PSV-aanval liepen Jan Vennegoor of Hesselink en Mateja Kezman zich te pletter op het granieten verdedigingsduo van RKC: Dejan Govedarica en Peter van den Berg.

Gerets wil Vennegoor of Hesselink voorlopig het vertrouwen geven. Hij had volgens de Belgische trainer als enige echt last van het zware programma. Arnold Bruggink speelde voor de geschorste Van Bommel op het middenveld. Gerets was niet ontevreden over dat experiment. Maar ongewild toonde Bruggink aan, hoe belangrijk Mark van Bommel als vormgever is voor PSV.

RKC liet twee keer zien hoe je via de flanken wel maximaal rendement kan halen. In de eerste helft bereikte een voorzet van Santi Kolk centrumspits Rick Hoogendorp. De clubtopscorer hield even in, ontdeed zich daardoor van de verdedigers Ernest Faber en André Ooijer en schoot de bal vervolgens onberispelijk in de linkerhoek. Hoogendorp, die in de tweede helft geblesseerd uitviel, bewees met zijn elfde seizoenstreffer opnieuw zijn waarde voor de middenmoter RKC. Hij is toe aan een buitenlands voetbalavontuur. De topclubs in Nederland zitten kennelijk niet op hem te wachten.

Het was typerend dat een blunder van zijn ploeggenoot Michael Lamey, die voor het doel met zijn linkerbeen finaal over de bal heen maaide, PSV aan de gelijkmaker moest helpen. Gakhokidze kreeg daardoor een niet te missen kans. In de slotfase hing de winnende treffer van PSV in de lucht, maar besliste juist RKC op geniepige wijze de wedstrijd bij een schaarse counter. Een voorzet van Garry de Graef werd door Eddy Putter doeltreffend ingekopt.

Deze twintigjarige aanvaller uit Akersloot is de laatste ontdekking van RKC-trainer Martin Jol, die hem tijdens de winterstop weghaalde bij Volendam. Daar speelde Putter veelal als aanvallende middenvelder, maar Jol ziet in hem toch vooral een echte spits. ,,Putter kan als diepste aanvaller en als tweede spits spelen, zoals Kluivert en Bruggink'', vindt Jol.

Putter werd matchwinner in zijn derde wedstrijd voor RKC. Hij profiteerde van de afwezigheid van de langdurig geblesseerde Iwan Redan en Jochen Janssen. De vraag of Putter een serieus te nemen talent is, wordt door Jol met enige aarzeling in zijn stem beantwoord. ,,Hij moet nog veel leren. Maar aan de bal is hij sterk en hij neemt goed aan het spel deel'', weet de trainer. Putter speelde trouwens met een injectie wegens een teenblessure.

Ook voor Lamey was het duel met PSV een gedenkwaardige wedstrijd. De rechtsback is al verkocht aan PSV en speelt dit seizoen op huurbasis voor RKC. Maandenlang was hij voor de winterstop geblesseerd, maar tegen zijn toekomstige ploeggenoten kon hij gisteravond laten zien wat hij kan. Op het zware veld was sober voetbal echter geboden. Lamey vergaloppeerde zich in zijn onbezonnenheid regelmatig met slechte passes op rechtsbuiten Santi Kolk.

PSV mag zich afgevragen waarom het negen miljoen gulden heeft betaald voor deze speler. Maar als hij corrigerend moest optreden, bewees de atletische Lamey, die voor een paar ton bij Ajax werd weggehaald, zijn kwaliteiten. ,,Zijn passes en voorzetten moeten beter'', meent Jol. ,,Maar welke speler gaat er zo snel als Lamey? Vergeet niet dat hij vier maanden niet heeft gespeeld. Hij miste vandaag Petrovic als aanspeelpunt die ik tegen Bruggink wat teruggetrokken liet opereren. En je weet wat Cruijff altijd zegt: een rechtsback mag nooit een rechtsbuiten aanspelen. Dat deed Michael vandaag wel een keer of twintig.''

In de euforie van de overwinning was RKC al weer snel vergeten dat een supporter van de eigen aanhang in de eerste helft drie golfballen op het veld had gegooid. De kleine, harde attributen troffen geen doel. Toch legde arbiter Roelof Luinge de wedstrijd zeventien minuten stil. Pas toen RKC de veiligheid van spelers en arbitrage kon garanderen werd het duel voortgezet.

De politie van Waalwijk heeft drie jongens opgepakt. Tegen hen werd proces verbaal opgemaakt. In overleg met de politie en de veiligheidscoördinator zal RKC bepalen hoe lang de daders het stadion niet meer binnenkomen. ,,Dit is RKC-onwaardig'', zei technisch manager Marcel Brandts. Hij deed tijdens de wedstrijd een beroep op de fans zich sportief te gedragen.

RKC

2

PSV

1

Ruststand 1-0. 23. Hoogendorp 1-0, 60. Gakhokidze 1-1. 83. Putter 2-1. Schds: Luinge. Tsch: 7.100. Gele kaarten: Kalezic en Van den Berg (RKC), Vogel (PSV)

    • Erik Oudshoorn