POD

Getuigenissen van levenslust doen het goed in de rockmuziek. Begin jaren negentig scoorde Pearl Jam al met de single Alive, en nu is het de beurt aan de Amerikaanse hardrockgroep POD (Payable On Death) met hún Alive – nu al een grote hit op MTV. De positieve boodschap van dit nummer strookt met de christelijke aard van de groep, en die aard is in dit geval, net als bij de meeste rappers en soulzangers, geen handicap. Het is sowieso merkwaardig dat godvruchtigheid in het ene muziekgenre als vanzelfsprekend geldt, en in het andere meestal als ongepast wordt beschouwd. Christelijk of niet: POD beukt er niet minder om, zo blijkt op hun nieuwe cd Satellite.

Hun muziek leunt tegen de kortademige rock van Korn en Limp Bizkit, want ook hier barst zanger Sonny nu en dan los in een rap, en ook hier klinkt dat nogal krukkig. Maar het verschil met andere groepen zit hem in de melodieuzere aanpak: de liedjes zijn niet alleen bedoeld om bij heen en weer te springen. Zanger Sonny heeft niet een al te karakteristieke stem, maar kan aardig galmen, en vooral als hij zich laat ondersteunen door HR (vroeger zanger van de legendarische hardcore-groep Bad Brains) is het resultaat stoer. Zij bezingen samen overigens een andere religieuze grootheid, en wel Jah. Dus behalve met rock kan POD ook met reggae en rap uit de voeten. Voor de Limp Bizkit-fan die op afwisseling zit te wachten.

POD. Satellite (Warner 7567-93095)

    • Hester Carvalho