PKK op zoek naar een nieuwe naam

Leiders van de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK) hebben besloten de naam van hun in Turkije verboden organisatie te wijzigen, om nog eens te onderstrepen dat ze alleen vreedzame middelen willen gebruiken. Het besluit moet worden bevestigd tijdens een congres van de partij op een geheime plaats in de komende paar dagen, aldus een mededeling vanuit Noord-Irak, waar veel PKK-rebellen zijn gebaseerd, aan het Koerdische satelliettelevisiestation Medya TV. Onder de nieuwe namen die de ronde doen zijn Democratische Republikeinse Partij en Koerdistan Vrijheidspartij. De PKK heeft haar langdurige gewapende strijd voor een autonoom Koerdistan de facto opgegeven na de aanhouding van haar leider Abdullah Öcalan in 1999. Zij zegt sindsdien met alleen politieke middelen naar Turkse erkenning van de culturele rechten van het Koerdische volk te streven.