`Patiënten nergens gedupeerd'

De sluiting van de kerncentrale in Petten zorgt voor veel commotie onder kankerpatiënten. Ze zijn bang dat dan ook hun behandeling wordt gestopt.

De vier farmaceutische bedrijven die radioactieve stoffen en producten inkopen voor het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) in Amsterdam, hebben dit kankerinstituut gisteren ,,verzekerd dat de levering van geen enkele radioactieve stof gevaar loopt – ook niet tijdelijk''. Volgens hoogleraar K. Hoefnagel, afdelingshoofd nucleaire geneeskunde, worden nergens in het land patiënten de dupe van de sluiting van de kerncentrale in Petten, aanstaande vrijdag. Voor voortijdige sterfgevallen van kankerpatiënten die het Rotterdamse Dijkzigtziekenhuis gisteren voorzag, bestaat volgens Hoefnagel ,,geen enkele aanwijzing''.

De Nederlandse vereniging voor nucleaire geneeskunde (NVNG) waarschuwde gisteren dat ten minste 2.000 patiënten per week onvoldoende medische zorg krijgen als de kerncentrale sluit. Vooral de behandeling en diagnosticering van patiënten met kanker, hartproblemen, longembolie en infectieziekten loopt volgens de NVNG gevaar als ziekenhuizen onvoldoende radioactieve stoffen krijgen aangeleverd.

Volgens Hoefnagel is de afhankelijkheid van ziekenhuizen voor de levering van diverse radioactieve stoffen van de kerncentrale in Petten zeer beperkt. ,,Op vele plekken, ook in nabijgelegen landen als België en Frankrijk, staan kerncentrales waar farmaceutische bedrijven radioactieve stoffen kunnen inkopen.'' Het academisch ziekenhuis in Groningen, dat ongeveer 30 patiënten per dag behandelt met radioactieve stoffen, verwacht geen problemen. Het heeft van de vier farmaceuten waarmee het werkt, gisteravond gehoord dat deze ,,hoogstwaarschijnlijk volgens schema zullen leveren''. Volgens het AvL loopt de levering van radioactieve stoffen aan ziekenhuizen ,,hoogstens enige vertraging op''. Dit kan ziekenhuizen overkomen die maar met één farmaceut zakendoen.

Het Dijkzigtziekenhuis zorgde de afgelopen dagen voor commotie, vooral onder kankerpatiënten, met de mededeling dat ,,zeker patiënten eerder zullen overlijden''. Volgens E. Krenning, afdelingshoofd nucleaire geneeskunde in Dijkzigt, is dit onvermijdelijk doordat het ziekenhuis vanaf komende week geen lutetium meer krijgt. Deze radioactieve stof gebruikt het voor de bestraling van endocriene tumoren. Maar volgens Hoefnagel betreft het ,,hoogstens een tijdelijk leveringsprobleem''. Het Dijkzigt sloot voor de levering van lutetium een exclusief contract af met een farmaceut, die is geliëerd aan de Pettense kerncentrale. Deze moet zijn stoffen nu bij andere kerncentrales inkopen. ,,Geen probleem'', aldus Hoefnagel. Volgens hem zorgen ,,verhalen over sterfgevallen voor veel onnodige onrust''.