Overnames een waar feest voor de grote beleggers

Biedingen op HBG én Beter Bed. De grote beleggers in lokale Nederlandse ondernemingen wrijven zich in hun handen. ,,Nu komt weer bijna een miljard cash de markt in''. Vooral Delta Lloyd was spekkoper met een `double whammy'.

Komt dat droombod, staan twee kritische aandeelhouders van HBG met lege handen.

De beleggingsfondsen Orange Fund en Hidden Value Fund, die vorig jaar nog meededen met rechtszaken van beleggers om HBG te dwingen over fusie of overname te praten, hebben eind vorig jaar hun pakketten van respectievelijk 2 en 3 procent van het HBG-aandelenkapitaal verkocht.

En gisteren bood de Spaanse concurrent Grupo Dragados 21,25 euro per aandeel. ,,Helaas pindakaas'', zegt C. Molenaar, die het Hidden Value Fund leidt, een fonds dat een meer dan gemiddeld rendement wil halen door zo nu en dan wat vriendelijke pressie uit te oefenen op bedrijven met achterblijvende prestaties.

Een beetje een goedmakertje voor hem was het bod, ook gistermorgen, op Beter Bed, verkoper van bedden. Hidden Value Fund bezit naar zijn zeggen 9 procent van de Beter Bed-aandelen. Gisterochtend heeft hij zijn tegenvoeter van verzekeraar Delta Lloyd, beleggingsdirecteur A. Otto, wel even gebeld. En gefeliciteerd. Otto is ook een kritische HBG-belegger, maar hij kocht de laatste tijd op koersen van 12 euro nog HBG-aandelen bij.

Voor Otto waren de twee biedingen gisterochtend een absolute double whammy zoals dat op de beurs heet. Twee keer raak. Delta Lloyd heeft beide ondernemingen in zijn beleggingsportefeuille.

Otto, de grootste belegger in aandelen van lokale Nederlandse bedrijven, is het meest content met het bod op HBG, een bedrijf dat hij bijna twee jaar geleden al graag had zien fuseren met baggerconcern Boskalis.

Op gespeeld gedragen toon: ,,Ik heb het bod op HBG met de nodige instemming begroet, zei hij onderkoeld.'' Niet alleen om de prijs, maar ook om het effect op de rest van de Nederlandse bouwbedrijven, waarin hij eveneens aanzienlijke belangen heeft. ,,De hoogte van het bod geeft aan dat de hele Nederlandse bouwsector ondergewaardeerd is.''

Ook de Delta Lloyd-belegger stond zeer kritisch tegenover het beleid van de HBG-top, die zelfstandigheid vooropstelde. Zelfstandigheid tot gisteren. De komende maanden stonden gesprekken op stapel, zo vertelt Otto, om de verhoudingen te normaliseren, maar dat hoeft nu niet meer. ,,Zoveel zin had ik ook niet om weer een keer naar Rijswijk te rijden, voor de aandeelhoudersvergadering van HBG.''

Het buitenlandse bod op HBG, met een premie op de recente beurskoers van 50 tot 60 procent, is inmiddels onderdeel van een vertrouwd patroon. Buitenlandse opkopers nemen kleinere en middelgrote, meest industriële bedrijven uit de markt met zevenklapper biedingen.

Installatiebedrijf GTI, auto-industrietoeleverancier Polynorm, financier Alpinvest en zakenbank Kempen & Co kwamen zo in buitenlandse handen. Anderen, zoals verzekeraar ASR, zakenbank Nationale Investeringsbank en geldschieter NPM werden door Nederlandse partijen opgeslokt.

Na elke overname werd het meeste geld dat de grote aandeelhouders verdienden opnieuw geïnvesteerd in andere lokale Nederlandse bedrijven. Het kiene kapitaal verplaatst zich moeiteloos naar de volgende gedroomde overnamekandidaat.

,,Nu komt weer bijna een miljard cash de markt in'', zegt Molenaar. Onder de grote aandeelhouders van zowel HBG als Beter Bed zitten naast Hidden Value Fund en Delta Lloyd ook andere typisch lokale financiers, zoals de beleggingsmaatschappij van de familie Driessen (van de vliegtuigtrolly`s) en de Vereniging Friesland Bank.

Driessen was bijvoorbeeld ook aandeelhouder in overgenomen bedrijven als Beers, Polynorm en Nedgraphics.

Otto: ,,Als je ziet wat ons rendement is in lokale Nederlandse aandelen ten opzichte van andere beursgraadmeters en gezien de scepsis over het aantrekken van economische groei en de vraag welke bedrijven in de informatietechnologie zullen overleven, vind ik het prima om dicht bij huis te blijven.''

    • Menno Tamminga