Oude foto's vanaf maart op het web

Ruim 25 instellingen waaronder het Rijkmuseum in Amsterdam en het Prentenkabinet van de Rijksuniversiteit Leiden hebben de oudste foto's uit hun collectie in een online bestandscatalogus opgenomen. De website (www.earlyphotography.nl) is vanaf maart toegankelijk en bevat circa 3700 foto's, gemaakt tussen 1839 en 1860 door zowel Nederlandse als buitenlandse fotografen. De foto's geven een dwarsdoorsnede van de pioniersfotografie in het bezit van Nederlandse musea, archieven en bibliotheken. Het leeuwendeel is afkomstig uit de collecties van het Rijksmuseum (2100) en het Leids Prentenkabinet (900). De catalogus zal regelmatig worden aangevuld met nieuwe vondsten, schenkingen en aankopen. Op de site zijn onder meer vroege portretten te zien gemaakt door Eduard Isaac Asser en door Nicolaas Henneman, in de vroege jaren veertig van de 19de eeuw werkzaam als assistent van de Engelse grondlegger van de fotografie Henry Fox Talbot. Daarnaast bevat de site veel topografische foto's. De selectie werd uitgevoerd Saskia Asser, conservator fotografie bij Huis Marseille (Amsterdam) waar van 2 maart tot en met 26 mei ook een keuze uit de originele foto's geëxposeerd zal worden.