NS-commissarissen verrasten Netelenbos

Minister Netelenbos (Verkeer) is rond de jaarwisseling volkomen overrompeld door het besluit van de Raad van Commissarissen bij NS om en bloc op te stappen. De minister zei dit vanmorgen in een overleg met de Tweede-Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat.

,,Ik had nog de hoop dat sommige commissarissen, die niet zo lang daarvoor waren benoemd, aan zouden blijven'', aldus Netelenbos. Ze noemde in dit verband het prominent CDA-lid Y. van Rooij. Maar de hele raad van commissarissen stapte op toen president-commissaris Timmer tot de conclusie was gekomen dat hij zijn functie ter beschikking moest stellen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd te voldoen aan het verzoek van de minister om de directie van van het spoorbedrijf te ontslaan. Die moest weg omdat zij de afgesproken stiptheid van tachtig procent niet had gehaald.

De minister verklaarde vanmorgen dat ze door de actie van de commissarissen genoodzaakt was om in eigen huis rond te kijken naar geschikte opvolgers. Ze benoemde daarom twee topambtenaren van haar eigen ministerie en twee van het ministerie van Financiën bij NS. Die blijven tot 1 juli in functie.

Netelenbos zie er niks voor te voelen, zoals de PvdA-fractie vanmorgen bepleitte, om de vier overheidscommissarissen te laten aanblijven tot de nieuwe spoorwegwetten van kracht zijn geworden. Dat kan nog maanden duren en de minister vindt het gevaar van belangenverstrengeling daarvoor te groot. ,,Alleen president-commissaris Meijer is voor vier jaar benoemd'', deelde ze de Kamer mee.