Nikkei naar laagste punt in 20 jaar

De beurs van Tokio heeft vandaag het laagste punt in bijna twintig jaar bereikt. Toenemende zorg over de Japanse economie doet beleggers massaal aandelen dumpen.

De aanhoudende koersdaling maakt de Japanse regering zenuwachtig. Japanse banken, die toch al gebukt gaan onder een massieve berg oninbare leningen, houden namelijk een deel van hun kapitaal aan in aandelen. Het koersverlies zullen zij op 31 maart (het einde van hun boekjaar) in hun boeken moeten verwerken. Daardoor dreigt het levensgrote gevaar dat de banken niet meer aan hun dekkingsverplichtingen kunnen voldoen.

Minister Hakuo Yanagisawa, toezichthouder op de financiële industrie, zei zich gisteren ,,zorgen te maken'' over de jongste koersontwikkeling. Zijn collega Takeo Hiranuma (Handel en Industrie) gaf aan dat de regering zou kunnen interveniëren als de beursindex tot 9.000 punten daalt.

De Nikkei-index sloot vandaag op 9.420 punten, het laagste punt sinds december 1983. De overheid heeft in het verleden vaker ingegrepen door via de rijkspostspaarbank, de grootste spaarpot ter wereld, aandelen op te kopen om zo de koersen op te krikken en de banken te redden.

,,De Japanse regering heeft de neiging de beurs met de economie te verwarren'', zei gisteren in Tokio econoom Andrew Smithers van het gelijknamige adviesbureau. Een nog diepere crisis komt er volgens hem sowieso (,,Eerder in maanden dan jaren''), en alleen een forse inflatie en verdere waardedaling van de yen zou het land van zijn schuldenprobleem kunnen verlossen.

Kredietbeoordelingsbureau Standard & Poors verlaagde gisteren de kredietwaardigheid van zeven grote banken in Japan wegens ,,verdere verslechtering van de financiële situatie''. S&P wijst specifiek op het hoge en groeiende niveau van `slechte' leningen, onvoldoende winsten en een groeiend tekort aan eigen kapitaal.

De nervositeit van de Japanse regering komt niet op de laatste plaats doordat met ingang van het nieuwe boekjaar, dus per 1 april, de volledige overheidsdekking van particuliere banktegoeden zou worden afgeschaft. De vrees bestaat dat er een `run' op de banken komt.

De dekking was ingesteld in 1995, toen met het eerste naoorlogse bankfaillissement de problemen pas goed zichtbaar werden. Problemen die het gevolg waren van het instorten van de `zeepbel' van eind jaren tachtig – de reusachtige hausse in aandelen- en grondprijzen. Tot 1995 dekte de overheid slechts een tegoed tot 10 miljoen yen (zo'n 90.000 euro).

Er gaan stemmen op in de Japanse politiek om het afschaffen van de dekking uit te stellen. Dat was vorig jaar ook al gebeurd. De banken zijn nog steeds niet gezond. Met name de boulevardpers komt dezer dagen met rampscenario's over `1 april'.

De Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) meldde gisteren dat zorgen onder spaarders een van de belangrijke oorzaken is van de recente prijsstijging van goud. Japanners vluchten in goud.