Meer subsidie voor Holland Festival

Het Holland Festival krijgt voor 2003 en 2004 jaarlijks 2,5 miljoen euro van het rijk en de gemeente Amsterdam, een verhoging van 700.000 euro per jaar. Voorwaarde is meer dans en muziek op het festival.

Dat heeft staatssecretaris F. van der Ploeg (Cultuur) gisteren, mede namens de Amsterdamse wethouder S. Bruines (Cultuur), in een brief aan het festivalbestuur laten weten. Een afschrift van de brief ging naar de Tweede Kamer. De toezegging is de uitkomst van gesprekken die Bruines en Van der Ploeg eind vorig jaar voerden met bestuursvoorzitter S.J. Noorda, die hierna schriftelijk nieuwe plannen heeft geformuleerd.

De drie partijen zijn overeengekomen dat het festival een betere balans in de programmering krijgt, met meer en betere muziek- en dansproducties. Ook moet in het festival de nadruk liggen op aansprekende internationale producties die anders niet in Nederland te zien zouden zijn, en op samenwerkingsverbanden met buitenlandse co-producenten. Verder moet het festival actief nieuw publiek en nieuwe sponsors gaan zoeken. De jaarlijkse toelage van 340.000 euro die de VandenEnde Foundation reeds heeft toegezegd voor marketing, wordt doorgeschoven naar 2003 en 2004.

Festivaldirecteur Ivo van Hove noemt de nieuwe plannen wat muziek en dans betreft een ,,inhaalslag''. In de toekomst wil hij samenwerken met het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het AZKO Schönberg Ensemble. In 2004 brengt hij een co-productie met het Nederlands Danstheater. In 2003 staat de nieuwe opera Le Balcon van Peter Eötvös gepland, een co-productie met De Nederlandse Opera en het Muziektheater.

Dit jaar brengt van Hove een kleine versie van het festival met elf internationale co-producties, met onder meer een nieuwe video-opera van Steve Reich en Beryl Korop, Three Tales, in samenwerking met het Ensemble Modern. In het Oosterpark zal op videoscherm live Puccini's Turandot van De Nederlandse Opera te zien zijn. Voor dit jaar geven de subsidiënten 1,8 miljoen euro.

De toezegging komt na een langlopend confict tussen festivalleiding en Van der Ploeg, waarin de eerstgenoemde geen nieuwe plannen wilde formuleren, en de laatste niet meer geld wilde geven. Dit conflict leidde ertoe dat in november vorig jaar het festivalbestuur aftrad. Tijdelijk voorzitter Noorda zal nu een nieuw bestuur formeren. Bruines heeft als enig voorbehoud dat de Amsterdamse Commissie van Cultuur nog accoord moet gaan, en dat de plannen in het programma-accoord van het college van b & w moeten passen.