Lieve vijfogigen en geleedpotigen in Monstropolis

`We scare because we care' staat er op het gebouw van Monsters Incorporated. Het is niet zomaar een bedrijf vol kantoorslaven, maar een fabriekshal waar monsters in alle soorten en maten werken. Doel: kinderen laten schrikken en hun gegil opslaan als energiebron voor het functioneren van hun monsterwereld. Tussen de vijfogigen en geleedpotigen werken de twee vrienden Sulley en Mike. Sulley is al maanden `Scarer of the Month' met Mike als komisch hulpje. 's Nachts verlaten ze Monstropolis en betreden ze de mensenwereld waar ze kinderen in hun slaap verrassen.

Monsters, Inc. is de vierde Pixar/Disney film die volledig met de computer geanimeerd is. Na de twee Toy Story's en A Bug's Life gaat Pixar opnieuw de concurrentie aan met de DreamWorks studio, makers van het succesvolle Shrek en Antz. Waar Shrek ervoor koos de aanval op Disney frontaal te openen, en veelvuldig met een speelse postmoderne knipoog naar allerlei cultuuruitingen te verwijzen, is Monsters, Inc. vermaak in de gouden Disney traditie. Het aantal verwijzingen naar andere films is veel kleiner - in de proloog naar de openingen van vele James Bond-films, en naar het Men in Black-kantoor, met z'n vele daar werkzame monsterachtige aliens - en het anarchisme van Shrek blijft hier achterwege. Niet dat er geen plezier aan Monsters, Inc. is te beleven. Integendeel. De film haalt de humor echter meer uit het verhaal zelf, de geestige dialogen en de premissen. Zo wordt opgemerkt dat de jeugd van tegenwoordig nauwelijks meer angstig te krijgen is en dat mensen een giftig soort zijn. Wanneer het meisje Boe per ongeluk Monstropolis betreedt, zorgt dat voor groot alarm. Het CDA (Child Detection Agency) wordt ingezet om deze `kid-tastrophy' op te lossen. In de beste Disney traditie leren de monsters dat er meer in het leven is dan mensen te laten schrikken. Het lievige Monsters, Inc. is anders dan het wat anarchistische Shrek, maar zeker even leuk.

Monsters, Inc. Regie: Pete Docter. Met de stemmen van: John Goodman, Billy Crystal, Mary Gibbs, Steve Buscemi, James Coburn. In 33 biocopen. Monsters en co. Met Jack Wouterse, Kasper van Kooten. In 114 bioscopen.

    • André Waardenburg