Joy met Roy (2)

`Vitaliteitsarts' Roy Martina was dus een man met een missie. Wie bereid was tot een peperduur weekje `Joy met Roy' op zijn Roy Martina Academy, zou het leven volledig gerevitaliseerd tegemoet kunnen treden.

Zijn vooral vrouwelijke gehoor in het bovenzaalje van de Amsterdamse boekhandel Scheltema luisterde ademloos toe. Martina raakte als goeroe steeds beter op dreef. Hij begon te klinken als een kruising van Emile Ratelband, Jomanda en een nog onbekend kruidenvrouwtje uit de sloppenwijken van Klazienaveen. Steeds weer stelde hij zijn publiek op de proef met vragen. Wie heeft er een relatie? Wie niet? En is er acceptatie in uw relatie? Weet u wel wat dat betekent? Acceptatie betekent dat je elke hoop op verandering hebt opgegeven!

En dan lachte Martina weer om zijn eigen wijsheid. Begrijp je wel wat ik bedoel, zei hij er vaak achter. Of hij koketteerde een beetje met zijn matige beheersing van het Nederlands. Hij had immers lang in Amerika gezeten, you know. Het deed wel de vraag rijzen hoe hij zijn twintig boeken in datzelfde Nederlands had kunnen schrijven.

Hij was ook nooit te beroerd om openlijk uit eigen ervaringen te putten. Hoe `burn-out' was hij zelf wel niet geweest, toen hij nog `een beroemde dokter' was op Curaçao. De mensen hadden in zulke lange rijen voor zijn deur gestaan, en altijd weer had hij iedere stakker willen helpen, zodat hij op het laatst in slaap was gevallen tijdens zijn sessies.

Maar ter zake. Wat was nou zijn recept om ons vitaal te krijgen? Martina geloofde in `vitaliteitspreventieve geneeswijzen'. Prachtig, prima, ongetwijfeld uniek, maar hoe werkte het? Je kwam er maar niet goed achter. Elke keer dat je het geheim van zijn lippen wilde plukken, verscheen er weer een goedkoop wijsheidje dat hij ook van zijn Curaçaose kapper kon hebben overgenomen. Dan zei hij: ,,Mannen durven hun emoties niet te tonen. Dat is het grootste drama van de wereld.'' En vrouwen? ,,Vrouwen moeten het veilig maken voor mannen, zodat die zich kwetsbaar kunnen opstellen.''

Waarom werden de mensen toch almaar `onnodig' ziek? Martina kon het niet vaak genoeg herhalen: omdat de mensen de prikkels van buiten niet adequaat verwerken. Dat veroorzaakt `broeinesten' in de mens, en die broeinesten vernielen de mens als ze niet opgeruimd worden. Daarom moet de mens op gezette tijden naar de Roy Martina Academy waar zijn onbewuste, inclusief al zijn broeinesten, compleet wordt `gedeprogrammeerd'. Wie daar geen tijd of geld voor heeft, kan ook een simpel boekje van Martina kopen: Werken met plezier (`In Emotioneel Evenwicht').

Het is uitgegeven in samenwerking met nota bene de BGN-boekhandels, die zichzelf niet ten onrechte `de grootste en best gesorteerde boekhandelsgroep van Nederland' noemen, zoals Donner, Scheltema, Verwijs, Kooyker, Scholtens Wristers. ,,Dit boekje is in eerste instantie geschreven als onderdeel van een actie voor de boekhandels van BGN'', schrijft Martina in zijn nawoord.

Zouden die boekhandels zo weinig aan Harry Potter verdienen dat ze Roy Martina nodig hebben?

    • Frits Abrahams