Italië heet prinsen van Savoie weer welkom

Na meer dan 55 jaar ballingschap kunnen de leden van de koninklijke familie van Savoie zich opmaken voor hun terugkeer naar Italië. De Italiaanse Senaat stemde gisteren met grote meerderheid voor afschaffing van de wet uit 1948 die ,,de voormalige koningen van het Huis van Savoie, hun echtgenotes en hun mannelijke nakomelingen'' de toegang tot en het verblijf in Italië ontzegt. Naar verwachting zal ook het Huis van Afgevaardigden dat binnenkort doen. De definitieve wetswijziging is dan nog een formaliteit.

De Savoies werden na de oorlog Italië uitgezet als straf voor de medewerking van koning Victor Emanuel III aan het fascistische bewind van Benito Mussolini. De koning trachtte de monarchie nog te redden door in mei 1946 plaats te maken voor zijn zoon Umberto II, maar die kon de troon maar een maand houden, omdat de Italianen zich per referendum uitspraken voor een republiek. De Savoies namen de wijk, waarna de wet van 1948 hun terugkeer verhinderde.

Het landsverbod heeft nu alleen nog praktische betekenis voor twee nazaten: Umberto's zoon, prins Victor Emanuel (64), en diens zoon, prins Victor Filibert (29), beiden levend in het Zwitserse Genève. Van daaruit hebben ze jarenlang gelobbyd om terug te mogen keren. De politieke debat over het schrappen van de wet speelt al jaren. Met het wegvallen van de binnengrenzen in Europa en de opmars van de politieke erfgenamen van Mussolini, die sinds vorig jaar ook deel uitmaken van de regering-Berlusconi, werd de beperking van de bewegingsvrijheid van de Savoies steeds meer als anachronisme ervaren.

De laatste twijfels in de Senaat omtrent hun pretenties namen Victor Emanuel en Victor Filibert de afgelopen week weg door in een notariële akte expliciet trouw te zweren aan de Italiaanse grondwet, de republiek en de staatspresident. Tot dusver hadden ze een dergelijke republikeinse aanhankelijksheidsverklaring geweigerd.