Iran probeert spanning met VS te verminderen

Iran heeft gisteren een eerste poging gedaan de scherp opgelopen spanningen met de Verenigde Staten te verminderen.

Na Amerikaanse beschuldigingen over Iraanse steun aan vluchtende leden van het terreurnetwerk Al-Qaeda, erkende minister van Buitenlandse Zaken Kamal Kharrazi dat het onmogelijk is de lange grens met Afghanistan volledig te verzegelen. Daarbij riep hij de VS op om gegevens te verschaffen over vluchtroutes. ,,In plaats van negatieve propaganda te verspreiden, zouden de Amerikanen er beter aan doen om ons alle informatie te geven die ze hebben zodat we achter hen aan kunnen gaan'', zei hij op een persconferentie in Teheran.

Kharrazi onderstreepte dat Iran zijn ,,uiterste best'' doet om de grens dicht te houden, ,,maar de werkelijkheid is dat het niet mogelijk is deze lange grens volledig te controleren''. Hij wees erop dat drugssmokkelaars en vluchtelingen de afgelopen jaren binnen zijn blijven komen, ondanks de grootscheepse Iraanse inspanning hen buiten te houden. Extremisten van Al-Qaeda die worden opgepakt, worden aan hun land van herkomst overgedragen, zei hij.

Sinds president George Bush Iran vorige week indeelde bij een ,,As van het Kwaad'' wegens steun aan Al-Qaeda en pogingen massavernietigingswapens te ontwikkelen, waren er alleen boze reacties uit Teheran gekomen. Minister van Defensie Ali Shamkhani onderstreepte gisteren dat ,,Iran geen moment zal aarzelen om zijn waarden te verdedigen''.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, herhaalde gisteren ,,geen twijfel'' te hebben dat terroristen van Al-Qaeda een toevluchtsoord hebben gevonden in Iran. [Vervolg IRAN: pagina 5]

IRAN

Rumsfeld: Iran niet coöperatief

[Vervolg van pagina 1] Hij zei dat Washington Iran ,,niet bijzonder coöperatief'' heeft bevonden in de oorlog tegen het terrorisme.

Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell sloeg opnieuw een verzoenender toon aan. Hij zei dat Iran, Irak en Noord-Korea hun plaats in de ,,As van het Kwaad' verdienen, maar dat dit niet betekent dat de VS zich opmaken deze landen binnen te vallen.

De Israëlische krant Yediot Ahronot meldt intussen dat Washington de Israëlische premier Ariel Sharon gaat vragen Israëls toon jegens Iran te matigen. Sharon arriveert vandaag in Washington. Israëlische leiders hebben de afgelopen tijd bij herhaling gewaarschuwd tegen Iran, dat een ernstige bedreiging voor de joodse staat zou vormen. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres zei gisteren nog dat Iran 10.000 nieuwe katjoesjaraketten aan de moslim-fundamentalistische beweging Hezbollah in Libanon had geleverd, die ,,Israël in het hart kunnen treffen''.