In Spaanse handen

Het is misschien maar het beste dat de Hollandsche Beton Groep (HBG), het veelgeplaagde en belaagde bouw- en baggerbedrijf in Rijswijk, wordt overgenomen door het Spaanse concern Grupo Dragados. Als er tenminste geen hoger bod komt: Dragados heeft 756 miljoen euro voor HBG over. Dat is omgerekend iets lager dan het bod dat de Nederlandse bouw- en baggerbedrijven Heijmans en Boskalis vorig jaar op HBG uitbrachten. Die poging tot vijandige overneming werd met veel bijkomend rumoer gepareerd. HBG zocht aansluiting bij collega en concurrent Ballast Nedam, waarmee het een gezamenlijke baggerfirma oprichtte. Dit was duidelijk niet in het belang van de aandeelhouders. Zij stapten naar de rechter en deze sloot onlangs het dikke dossier `baggeroorlog' met de uitspraak dat het HBG-bestuur zich schuldig had gemaakt aan wanbeleid. Het had de aandeelhouders te veel buiten de fusiebesprekingen gehouden.

De onderlinge verhoudingen in het kleine wereldje van de beursgenoteerde Nederlandse bouwbedrijven zijn door deze jarenlange strijd zo verslechterd dat het Spaanse bod een uitkomst is. Het is wel te hopen dat HBG, door vreemde ogen gedwongen, nu eindelijk haast zal maken met een sanering van zijn activiteiten. Anders is de overneming een premie op wanbeleid. Lange tijd heeft HBG slechts een marginaal winstje uit zijn bouwpoot gehaald; de koers-winstverhouding laat te wensen over en de turbulentie die gepaard ging met het vechten tegen een vijandige overneming en de gang naar de rechter hebben hun tol geëist. Het bestuur heeft de werknemers en de aandeelhouders moeilijke jaren bezorgd.

Wat kopen de Spanjaarden? Een aantrekkelijk baggerbedrijf en een bouwonderneming met vele activiteiten en haast evenzoveel problemen. Een bedrijf ook dat door de jaren heen ondergewaardeerd is op de beurs. Voor de aandeelhouders lijkt het Spaanse bod aantrekkelijk. Voor de nieuwe eigenaren betekent een overneming van HBG dat er werk aan de winkel is: reorganisaties en een lastige parlementaire enquête naar de bouwfraude waarbij HBG betrokken is. Voor de in bouwzaken noch overnemingen geïnteresseerde buitenstaander is het aardig te weten dat de dynamiek van het Spaanse bedrijfsleven haar weerslag steeds meer in Nederland heeft. Na Endemol (vermaak), de Krasnapolsky-groep (hotels) en Remu (energie) komt nu een oer-Hollandse aannemer waarschijnlijk in Spaanse handen. Zo werkt Europa.