Handelaar flest Ierse bank voor 860 mln

Bij Allied Irish Banks, de grootse bank van Ierland, is een grootschalige fraude aan het licht gekomen. Een Amerikaanse valutahandelaar heeft de bank met een strop van 750 miljoen dollar (860 miljoen euro) opgezadeld. Daarmee is het de grootste bankfraude sinds effectenhandelaar Nick Leeson de Britse bank Barings in de afgrond stortte.

De fraude is gepleegd op het hoofdkantoor van de Amerikaanse dochter Allfirst in Baltimore. Voor zover vanmorgen bekend heeft een handelaar grote risico's genomen op de valutamarkt. De bank verkeerde in de veronderstelling dat hij die risico's had afgedekt met opties, maar die bleken door de handelaar alleen fictief te zijn ingevoerd in het interne risicobeheersingssysteem van Allfirst. De handelaar is spoorloos en wordt gezocht door de FBI.

De Ierse bank benadrukte vanmorgen dat de kredietwaardigheid van het concern geen gevaar loopt. De schade van 750 miljoen dollar is een eerste indicatie na intern onderzoek. De bank zegt maatregelen te hebben genomen waardoor de verliezen niet verder oplopen. In het Barings-drama liepen de verliezen razendsnel op doordat er niet meteen actie werd ondernomen.

Allied Irish Banks zei vanmorgen dat de handelaar al een jaar bezig was met de transacties, mogelijk met hulp van anderen op de controleafdeling van de bank. Medewerking van buiten de bank wordt niet uitgesloten. De jongste transactie dateert van even na kerst 2001. De verdachte is een veertiger uit de staat Pennsylvania en vader van twee kinderen. Hij verdiende 85.000 dollar per jaar. Zondag gingen de alarmbellen af toen de man onbereikbaar bleek voor zijn werkgever. Maandag verscheen hij niet op zijn werk. Pas maandagavond werd het bestuur in Dublin ingelicht over de zaak. Allied Irish Banks zoekt uit waardoor de malversaties niet eerder aan het licht zijn gekomen. De bestuurstop van de Amerikaanse dochter is met onmiddellijke ingang geschorst. In totaal zijn vijf personen op non-actief gesteld.

Op de effectenbeurzen in Europa zorgde het nieuws vanmorgen voor een schok. Op de beurs van Dublin verloor Allied Irish Bank een zevende van zijn beurswaarde. Ook elders hadden bankaandelen het zwaar te verduren. De koers van ING, dat het bankroete Barings destijds inlijfde, daalde in Amsterdam ruim 4 procent en ook ABN Amro gaf 2 procent terrein prijs. Mede door de bankfraude daalde de AEX-index naar zijn laagste peil sinds half december.