Groot verlies voor Vedior in vierde kwartaal

Het grote tekort aan verpleegkundigen en leraren in Europa is het enige lichtpunt in de kwijnende uitzendmarkt, zo blijkt uit de jaarcijfers van uitzendbureau Vedior. Vorig jaar was het verlies groter dan in 2000. Met name het vierde kwartaal was mede als gevolg van de teruglopende wereldeconomie dramatisch slecht.

De grootste problemen veroorzaakte de Amerikaanse markt de afgelopen zes maanden. Daar ligt het uitzenden van IT-ers en administratief personeel vrijwel stil door de crash in de IT-sector, zei de Britse bestuursvoorzitter Tony Martin vanochtend. Alleen in Groot-Brittannië gaat het alsmaar goed omdat het land nog niet in recessie is beland, aldus Martin.

In het jaar 2001 lag het bedrijfsresultaat (3 miljoen euro), na afschrijving van goodwill, 93 procent lager dan in 2000. Het nettoverlies, van 143 miljoen euro, was groter dan het verlies in 2000 (139 miljoen euro). De omzet steeg met drie procent, wat volgens Martin ,,goed is in deze zwakke tijden.''

De vraag naar specialistische uitzendkrachten is onverminderd groot. Bijna eenderde van Vediors activiteiten van Vedior is nu specialistisch personeel, zoals IT-ers, verpleegkundigen en leraren. Deze sector heeft volgens Martin de toekomst omdat die minder afhankelijk is van de conjunctuur en dus minder gevoelig voor schommelingen. ,,Het tekort aan gespecialiseerd personeel blijft. Daar kunnen we een forse marge vragen''.

Langzaam maar zeker stoot Vedior grote industriële klanten in Nederland en België af omdat die te weinig opleveren. Het gaat dan bijvoorbeeld om KLM. De omzet daalde hierdoor vorig jaar met negen procent in Nederland en België. Tegelijk heeft Martin gesneden in de kosten in alle Europese afdelingen. Anderhalf jaar geleden verving een internationaal bestuur – met drie Britten, een Amerikaan, een Zwitser, een Fransman en een Nederlander – het Nederlandse bestuur van Vedior.

In het vierde kwartaal van 2001 daalde alle resultaten van Vedior dramatisch. De omzet nam wereldwijd af met negen procent tot 1,6 miljard euro en het bedrijfsresultaat was negatief (-49 miljoen euro). Na afbetaling van rente en de goodwill voor het Britse uitzendbureau Select, was er in het vierde kwartaal een netto verlies van 51 miljoen euro. Volgens Martin is de bodem nu ,,waarschijnlijk'' bereikt, al wilde hij niet verder kijken dan maart omdat ,,niemand onvoorziene wereldgebeurtenissen kan uitsluiten''.

In oktober heeft Vedior Nederland de accountant KPMG vervangen door Andersen. Volgens de financiële baas, Frits Vervoort, gebeurde dit omdat álle Vedior afdelingen in de wereld met Andersen werken. In het licht van het Enron-schandaal, waarbij Andersen accountants slechte cijfers voor de opdrachtgever wegmoffelden, praat Vedior nu ,,intensief'' met zijn accountants, aldus Vervoort.