GroenLinks leidt toch enquête naar bouwfraude

Het Tweede-Kamerlid M. Vos (GroenLinks) gaat de parlementaire enquête naar de bouwfraude leiden. Dat is gisteren besloten in een overleg van de fractiesecretarissen. De enquêtecommissie zou vandaag, aan het begin van de middag, officieel door de Tweede Kamer worden geïnstalleerd.

Het is voor de eerste keer dat een vrouw leiding geeft aan een parlementaire enquête. Vos noemde dat ,,een goede zaak''.

De VVD-fractie toonde zich onaangenaam verrast door de verkiezing van Vos, die ook de tijdelijke commissie ter voorbereiding van de enquête heeft geleid. VVD-Kamerlid Weisglas zei ,,politiek boos'' te zijn over de verrassende verkiezing.

Vorige week nog had zijn partij het voorzitterschap geclaimd. Na een voorbarige actie van de liberaal Blaauw schoof de VVD-fractie gisteren het Kamerlid Te Veldhuis naar voren. Hij werd echter niet geschikt bevonden door de andere fracties.

Nadat PvdA en D66 hun stem op Vos hadden uitgebracht vroeg Weisglas zich af: ,,Wat is samenwerking in een coalitie nog waard''. Toch legde hij zich al snel bij de feiten neer met de constatering dat ,,de meerderheid hier heeft beslist''. In de wandelgangen werd de suggestie gehoord dat de VVD niet serieus haar zinnen op dit onderzoek heeft gezet, maar veel meer aast op de enquête die vermoedelijk later dit jaar, begin volgend jaar, zal worden gehouden naar de gang van zaken in Srebrenica.

De parlementaire enquêtecom-missie naar de bouwfraude is verder samengesteld uit zogenoemde backbenchers van de verschillende fracties. Dit zou gedaan zijn met het oog op de aanstaande verkiezingen wanneer de echte kopstukken het land in moeten om stemmen te trekken. Naast Vos zullen Ravestein (D66), Ten Hoopen (CDA), vermoedelijk Van Heemst (PvdA) en De Wit (SP) zitting nemen in de commissie. Onzeker is of de VVD-kandidaat nog mee wil doen aan het onderzoek.

In haar rapport kwam de commissie-Vos tot de conclusie dat zich in de bouwwereld zoveel onregelmatigheden voordoen dat een zwaar onderzoek door de Tweede Kamer is gerechtvaardigd. Ook de fraude bij de Schipholtunnel en de schaduwboekhouding van het bouwbedrijf Koop Tjuchem, gaven hiertoe aanleiding.