Excuses VS voor fouten in Afghanistan

De Amerikaanse regering heeft haar verontschuldigingen aangeboden voor fouten van het Amerikaanse leger waarbij onschuldige burgers in Afghanistan om het leven zijn gekomen.

Dat heeft de Afghaanse interimpremier, Hamid Karzai, gezegd in een interview met de Washington Post. Karzai zei dat de Amerikanen hebben erkend dat er fouten zijn gemaakt, en dat zij in sommige gevallen financiële hulp hebben verleend aan familie van de slachtoffers die per ongeluk vielen. In zeker één geval zijn de Amerikanen volgens Karzai ,,misleid'' door Pathaanse strijders die de Amerikanen foutieve informatie gaven over een groep strijders van de Talibaan en Al-Qaeda. Bij de daaropvolgende aanval van Amerikaanse commando's, op 23 januari in Centraal-Afghanistan, vielen zeker vijftien doden.

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft maandag voor het eerst toegegeven dat er mogelijk fouten zijn gemaakt bij de aanval op twee compounds. Tot nu toe zeiden de Amerikaanse legerautoriteiten dat het een aanval op een enorm munitiedepot betrof. Rumsfeld sloot echter niet uit dat er eerst op de Amerikanen werd geschoten voordat zij het vuur openden.

Premier Karzai zei in het interview in de Washington Post dat hij van mening was dat de tientallen doden die vielen bij een aanval op een konvooi in de buurt van de Oost-Afghaanse plaats Khost, in december, geen Talibaansoldaten waren maar stamleiders die op weg waren naar Kabul. Zij waren op weg naar de plechtigheden rond de installatie van Karzais interimregering. De Amerikanen houden tot op de dag van vandaag vol dat het ging om een legitiem doel, maar hebben een onderzoek ingesteld.

De verdreven gouverneur van de oostelijke provincie Paktia, Padsha Khan Zadran, weigert in Kabul te overleggen over een oplossing in het conflict met krijgsheer Haji Saifullah om de heerschappij in de stad Gardez, zo'n honderd kilometer ten zuiden van Kabul. Vorige week vielen bij gevechten tussen de troepen van beide Pathaanse krijgsheren tientallen doden. Saifullah weigert Zadran te erkennen als gouverneur van Paktia.

Zadran trok zich na een etmaal van zware gevechten terug uit Gardez, maar ondanks een voorlopig bestand is er nog altijd geen oplossing voor het conflict. Zadran is door de interim-regering benoemd tot gouverneur van Paktia. Volgens Saifullah wil de bevolking van Gardez, de hoofdstad van Paktia, hem niet als gouverneur.