Enron splijt ook Deloitte

Accountantskantoor Deloitte Touche Tohmatsu gaat als laatste van de wereldwijd actieve `big five' zijn controle-activiteiten scheiden van de adviespraktijk. De beslissing, die formeel later deze dag wordt genomen, komt kort na het Enron-debacle dat het accountantsvak in een slecht daglicht heeft gesteld.

Het accountantskantoor, in Nederland actief als Deloitte & Touche, heeft zich lange tijd verzet tegen een splitsing, terwijl de concurrentie de managementsconsultants recent naar de beurs bracht (Accenture van Andersen), verkocht (Ernst & Young aan Cap Gemini) of juridisch op afstand zette (KPMG). PricewaterhouseCoopers brengt zijn adviestak in de Verenigde Staten op korte termijn naar de beurs. ,,We doen het met grote tegenzin'', stelt bestuursvoorzitter James Copeland van Deloitte in een interview. De druk op het bedrijf werd echter te groot, zo geeft hij toe.

Bij het bankroet van Enron blijkt de controle van accountant Andersen gefaald te hebben bij de boekhoudkundige machinaties bij Enron. Deze keek niet alleen de boeken na, maar was ook actief als adviseur, wat in de regel veel meer geld oplevert. Algemeen wordt nu aangenomen dat die inkomsten de kritische zin hebben beperkt.