Economie Argentinië krimpt

De Argentijnse economie zal dit jaar met 4,9 procent krimpen. Dat verwacht minister van Economie Jorge Remes Lenicov, die gisteren de herziene begroting voor het jaar 2002 presenteerde.

De Argentijnse centrale bank heeft gisteren de verplichte vakantie voor de banken, die vandaag zou aflopen, verlengd tot vrijdag. Tot die tijd kan geen geld worden gewisseld. De centrale bank vreest een stormloop van mensen die dollars willen bemachtigen.

Volgens de ramingen van de Argentijnse regering zal de inflatie dit jaar op 15 procent uitkomen. Maar in financiële kringen in New York wordt rekening gehouden met een inflatiepercentage dat mogelijk vier keer zo hoog is.

De begroting 2002 gaat uit van een tekort van 3 miljard dollar (3,46 miljard euro). Vorig jaar kwam het tekort uit op ruim 10 miljard dollar. De Argentijnse regering voorziet forse ingrepen in de overheidssector, maar heeft die nog niet uitgewerkt.

,,Dit is een noodbegroting'', zei minister Remes gisteren. De Argentijnse regering hoopt binnen twee weken goedkeuring van het parlement voor het budget te krijgen. Met de aangepaste begroting verwacht de regering het Internationale Monetaire Fonds gunstig te stemmen voor nieuwe hulp. Het fonds bevroor eind vorig jaar leningen aan het in nood verkerende land, dat in januari zijn rentebetalingen verzaakte.

President Duhalde kondigde gisteren aan dat de presidentiële verkiezingen zijn vastgesteld op zondag 14 september 2003. Uit een maandag gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat zes op de tien ondervraagden willen dat de president tot de verkiezingen op zijn post blijft. Eenderde is voorstander van vervroegde verkiezingen.

Gisteren ook zijn zes politieagenten gearresteerd wegens hun rol bij de hardhandige onderdrukking van de voedselrellen in december vorig jaar in de hoofdstad Buenos Aires.