Doorstart adviseurs ADL na surceance

Het 116 jaar oude Amerikaanse adviesbureau Arthur D. Little heeft uitstel van betaling aangevraagd. De organisatie-adviseur werkt nu in de Verenigde Staten aan een doorstart. De vestiging in Rotterdam werkt daar volgens managing partner J. Hurkmans aan mee. ,,Per 1 april moeten we weer volop draaien.''

Arthur D. Little (ADL), waar wereldwijd eens 3.000 mensen werkten, zit al geruime tijd in de financiële problemen door hoge schuldenlasten. Er zijn verschillende overnamepogingen geweest, onder meer door PA Consulting en Mercer, maar deze zijn afgeketst.

De surseance is onmiddellijk gevolgd door de verkoop van de bezittingen aan Cerberus. Deze Amerikaanse investeerder legt daar 71 miljoen dollar (82 miljoen euro) voor op tafel. Bovendien is er een overbruggingskrediet verstrekt door Cerberus en een andere Amerikaanse investeerder van 68 miljoen dollar. Cerberus had al eerder kredieten verstrekt.

Bestuursvoorzitter P. McNamara verklaarde dat door de overname van de bezittingen en door de overbruggingskredieten de adviesfirma ,,de toekomst heeft veiliggesteld''. ,,We kunnen ons nu weer positioneren voor toekomstige groei en onze klanten verder bedienen.''

Voor de doorstart worden de kantoren in Rotterdam en Brussel samengevoegd, hoewel de vestigingen blijven bestaan. In de hoogtijdagen werkten in Rotterdam circa negentig mensen. Managing partner Hurkmans weigert te zeggen hoeveel mensen er nu in de Maasstad werken. ,,Per 1 april zullen er totaal 45 mensen werken. Ik wil alleen praten over de toekomst, niet over het verleden.''

De schuld van ADL is te wijten aan hoge investeringen in twee bedrijven die hun geplande beursgang door het slechte beursklimaat moesten afblazen.