Bouwer haalt bakzeil

Na een jaar lang te hebben opgebokst tegen de wensen van de aandeelhouders heeft het bestuur van het Nederlandse bouwconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) de witte vlag gehesen. Het heeft zich overgegeven aan het Spaanse bouwconcern Dragados, dat een bod heeft uitgebracht van 756 miljoen euro in cash - een premie van 57 procent ten opzichte van de slotkoers van afgelopen maandag.

Deze premie lijkt een betrekkelijk goede afloop van een droevig hoofdstuk uit de geschiedenis van het Nederlandse ondernemingsbestuur. Een jaar geleden verwierp HBG een bod van 700 miljoen euro in cash en aandelen van concurrent Heijmans en streefde in plaats daarvan naar een bondgenootschap met de baggerpoot van Ballast-Nedam, waardoor HBG min of meer overnamebestendig zou zijn geworden.

Hoewel een grote meerderheid van de aandeelhouders van HBG tegen die overeenkomst stemde, dreef het bestuur zijn plannen door. De rechtbank boog zich over het dispuut en beschuldigde HBG van `wanbeheer', maar stond het bedrijf desondanks toe de waarde-vernietigende overeenkomst door te zetten. Gelukkig verscheen toen Dragados op het toneel.

Uiteindelijk wonnen de aandeelhouders hun uitputtingsslag tegen het bestuur, dat met zijn beschadigde reputatie het bod van Dragados aanvaardde. Helaas zijn de aandeelhouders ondanks deze overwinning nog niet veel verder gekomen met hun strijd om de belangen van bestuur en aandeelhouders beter op elkaar af te stemmen. Er is nog veel werk te doen.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Rob Cox